Пилоти от ВВС на САЩ споделиха в интервю за USA Today подробности около инцидента със сирийските изтребители в северо-източна Сирия.

 

Самолет сирийских ВВС. Архивное фото

Инцидентът се е случил на 19 август близо до Ел-Хасаке. Както заяви Пентагонът, в тази район, в който по-рано сирийската авиацията атакува кюрдите, се намират специални части, изпратени от коалицията начело със САЩ.

 

 

 

Когато сирийският Су-24 влязъл във въздушното пространство над Ел-Хасаке, срещу него се вдигнали два американски изтребители F-22. Според пилотите от ВВС на САЩ, опитите да се свържат със сирийските летци не се увенчали с успех.

 

 

Американските военни се свързали също с руските военнослужещи, но те, както се съобщава, не били осведомени за действията на сирийците.

 

 

Тогава пилотите от F-22 помолили за разрешение да се приближат до Су-24, за да определят дали той е въоръжен. Един пилот от F-22 започнал да преследва Су-24 в продължение на няколко минути, докато той не напуснал небето над Ел-Хасаке.

 

 

«Преследвах го, докато той направи три маневри. Явно не подозираше, че съм точно до него», — разказва пилотът.

 

 

Разрушенное здание в квартале Бани-Зейд на севере Алеппо. Архивное фото

 

След няколко мига в района се появил втори сирийски самолет. След като преследвали и него, американските пилоти установили, че той не е въоръжен, както и предишният.

 

 

Според пилотите, те са успели да се приближат до сирийските самолети на разстояние около 600 метра, без да бъдат забелязани.

 

 

 

 

От командния пункт на ВВС на САЩ в Катар заявиха, че са били готови да дадат заповед да се свалят сирийските самолети, ако те представляват заплаха за силите на коалицията.

 

 

«Не бих се поколебал. Всичко, което ми беше нужно в този момент, за да ги сваля, беше заповед от земята за атака», — заяви генерал-майор от ВВС на САЩ Джей Силверия.

 

 

На свой ред генерал-лейтенант Джефри Харгън отбеляза, че в небето над Сирия е голяма възможността от случайни грешки.

 

 

«Голяма тревога предизвикват пропуските. Това може да го направи всяка страна»,  каза той.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;