Роскосмос започна проектирането на нова ракета от свръхтежък клас на базата на програма «Енергия-Буран», която вече се използва за разработката на двигателя РД-171, заяви генералният директор на РКК «Eнергия» Владимир Солнцев в интервю за вестник «Известия».

Открытие Космоцентра. Архивное фото

Информацията бе потвърдена от генералния конструктор на ракетния комплекс на Роскосмос Александър  Медведев. Планира се новата ракета да се превърне в основа за последваща реализация на лунната програма.

 

 

«С генералния конструктор  на ракетния комплекс на Роскосмос Александър Медведев проработване носител от свръхтежък клас с използването на двигателя, който вече имаме — РД-171, той е в основата на концепцията за свръхтежкия носител», — сподели Солнцев.

 

 

Третата степен за разработчиците ще бъде летящата «Ангара».

 

Вид на Землю с Луны. Архивное фото

 

«Подобна компилация ще ни позволи да икономисаме време и пари. Вземаме това, което вече имаме, т.е. нямаме никакви разходи и не очакваме изпълнението в следващите десетилетия, а в най-кратки срокове. Сигурен съм, че създаването на свръхтежката ракета ще стане факт за рекордно време — става въпрос за 5-7 години», — поясни ръководителят на «Eнергия», добавяйки, че проектираният носител от свръхтежък клас ще се превърне в основа за ракета за лунната програма.

 

 

В проекта присъства ракета от порядъка на 80 тона с низка опорна орбита. Според него, новата разработка на базата на технологията на РД-171 предполага увеличаване на товароподемността на ракетата до 120 тона, а при необходимост — до 160 тона за сметка на разширяване възможностите на двигателите.

Тагове: ; ; ;