«Когато пред нас всеки ден е надвиснала терористичната заплаха, би било глупаво да се връщаме към войните от миналото», — така в навечерието на срещата на върха заяви министърът на отбраната на Италия Робърт Питони, отговаряйки на въпрос на журналисти, ще успеят ли присъстващите да избегнат враждебната позиция по отношение на Русия. Прогнозата на министъра на се сбъдна.

«Агресивните действия на Русия, в частност провокативната военна дейност по периферията на НАТО, руската готовност да постигне целите си с помощта на заплаха от силови действия са един от източниците на регионална нестабилност…Върху сигурността влияе също ситуацията в Близкия Изток и Северна Африка, която сериозно се задълбочава в целия регион.

 

 

Тероризмът, особено от страна на ИД, достигна безпрецедентно ниво на интензивността си, прониква навсякъде на територията на страните от НАТО и вече представлява непосредствена заплаха за нашата държавна и международна общност. Нестабилността в Близкия Изток и в Северна Африка също се задълбочава от кризата с бежанците и мигрантите», — се казва в общата декларация от срещата на върха на НАТО във Варшава.

 

 

Заплахата от страна на Русия, според членовете на алианса, поне по официалните документи, е по-съществена, отколкото заплахата от страна на терористите. И това е обяснимо — логиката на действията на «източния фронт» е отработена в течение на десетилетия.

 

 

Борбата с тероризма е понятие твърде абстрактно, нали така…

 

 

Това горното е сложна задача, която не може да се реши само с военни средства.

 

 

Това, което се случва в Европа — е вътрешен проблем, проблем на дисфункцията на европейските общества.

 

 

За да се излекува горното, могат да се намерят много рецепти — полицейски, социални, икономически…, но нито един от тях НЕ Е свързан с НАТО.

 

 

Затова на думи, да, борбата с тероризма е главен приоритет, но как да подходи към този главен приоритет такъв инструмент като НАТО — това вече е напълно неясно…за страните-членки и за ръководството на Алианса, както се оказа.

 

 

НАТО не знае КАК да разреши горните проблеми.

 

 

Единственият реален принос в борбата с тероризма в момента могат да бъдат операциите извън пределите на Европа, в частност нанасянето на удари по позициите на терористите в Сирия и Ирак. Независимо от това, че решението за създаването на международната коалиция срещу ИД да бе взето по време на срещата на алианса в Уелс през 2014 година, в нея влязоха само отделни членове на НАТО.

 

 

Алиансът като структура не е член на тази коалиция.

 

 

Единственото, с което е готово да помогне НАТО на коалицията — е да предостави пряка подкрепа на самолетите от радиолокационното разузнаване AWACS. Но решението трябва да получи одобрението на членовете на алианса на национално ниво. И едва ли това решение ще бъде достатъчно, за да се промени отношението на Тръмп към ролята на НАТО в борбата с тероризма, която излиза твърде скъпо на САЩ.

 

 

Защо НАТО не воюва с Ислямска държава и подобните й организации, а това е хвърлено в ръцете на т.нар. международна коалиция?

 

 

Да не би ръководството на НАТО да създаде Ислямска държава?

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;