Австрийският канцлер Кристиан Керн разкритикува позицията на Еврокомисията и нейния лидер Жан-Клод Юнкер по въпроса за Турция, той предложи да се спрат преговорите за влизането на тази страна в ЕС и да се заемат с търсенето на други форми на сътрудничество.

 

 

«Преговорният процес, който за някои е панацеята, на базата на която Турция да се присъедини към Европа, не донесе нищо. Турция е все по-далече и по-далече. Ако някой, както това прави Юнкер, обещае на турците да се проведат преговори и в същото време твърди, че Турция така или иначе няма да се присъедини, то това не може да бъде оправдана позиция нито по отношение на турците, нито по отношение на европейците»,- заяви Керн в интервю за вестник Oesterreich, което ще бъде публикувано в неделния брой.

 

 

Според канцлера, «седящите в сградата на комисията в Брюксел, разбира се, имат друг поглед върху нещата, отколкото разговарящите с пострадалите хора».

 

 

Политикът, независимо от напрегнатите отношения между страните, твърди, че все пак вижда в Турция партньор по въпросите на политиката, сигурността и икономиката, който партньор не би искал да изгуби.

 

 

«Необходима ни е само друга форма на сътрудничество», — добави той.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;