Идеята за преименуването на летище Волгоград в Сталинград е предложена от местни ветерани по време на срещата с волгоградския губернатор Андрей Бочаров, по време на която се обсъждали предстоящите тържества в чест на 75-та годишнина от началото на контранастъплението към Сталинград в Калач на Дон.

 

 

«Това би било добър знак за патриотичното възпитание, знак за младежта, че ние тачим завоеванията и подвига на нашите бащи и деди, които победиха в Сталинград», — каза на срещата председателят на Волгоградския областен съвет на ветераните Сергей Назаров.

 

 

Губернаторът одобри идеята на ветераните, но, според него, тя трябва да се детайлизира.

 

 

Припомняме, че още през 2014 година президентът на Русия на молбата за преименуването на Волгоград на името на Сталин отбеляза:

 

 

«Този град завинаги ще остане в паметта на народа като място, където великият съветски войник промени хода на историята». Тогава Путин обяви за възможността да се проведе референдум по въпроса.

 

 

«В случая жителите трябва да проведат референдум. Както покажат резултатите, така и ще постъпим», — отговори Путин на един ветеран.

 

 

Допитването през декември 2015 година показа, че  руснаците все по-често изразяват подкрепата си към Сталин и одобряват неговата политика. Любопитно е, че допитването в социалните мрежи, в това число сред младежите, показа — 87 % заявяват, че подкрепят идеята да се направи паметник на Сталин в Москва, както и по улиците на техните градове.

 

 

Във връзка с това е добре да си спомним думите на съветолога и професор Кайл Доусън:

 

 

«Днес Русия се намира в явно и безпрецедентно обкръжение, подобно допитване до населението ясно и твърдо показва, че руският народ желае безпрекословно отстояване на външнополитическите интереси, твърда политика спрямо елита и спешно развиване на икономиката, промишлеността, технологиите»,  заяви западният експерт.

 

 

Според него, «ръстът на популярност на Сталин е предизвикан от нуждата от «силна ръка», твърдост при ликвидиране на корупцията, това е очакване на твърди геополитически решения».

 

 

Припомняме, че паметник на лидерите на «голямата тройка» — Сталин, Чърчил и Рузвелт — бе тържествено открит през 2015 година по време на конференцията «Ялта-1945. Минало, настояще, бъдеще». Той се намира до Ливадийския дворец в Ялта и е скулптура на лидерите на държавите-съюзници в антихитлеристката коалиция — седящи и разговарящи.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;