Президенът на Чехия Милош Земан и канцлерът на Германия Ангела Меркел обсъдиха в Прага пътищата за регулиране на миграционната криза в ЕС.

 

Те изразиха крайно противоположни възгледи по проблема за приема на бежанците-мюсюлмани в ЕС, съобщи за журналисти прессекретарят на главата на републиката Иржи Овчачек.

 

 

«Страните изразиха принципно различни възгледи по проблема за миграцията, преди всичко от мюсюлманските страни. Президентът счита, че ако Германия е поканила нелегалните бежанци, то тя няма право под формата на принудителни квоти да прехвърля отговорността за миграционната криза върху държави, които не са канили бежанците».

 

 

Земан прехвърлил значителна част от вината за излизането на Великобритания от ЕС върху брюкселската бюрокрация. Именно тя носи отговорност за Брекзит, заявил президентът на Чехия.

 

 

В същото време в града имало протести на противниците на миграционната политика на Меркел. В протестните акции, според данните от полицията, са участвали до 3000 граждански активисти. Те скандирали призиви за незабавно спиране на миграционните потоци от мюсюлмани в ЕС. Някои от демонстрантите настоявали за провеждането на референдум за излизането на Чехия от ЕС.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;