ЕС изгуби способността си да се адаптира практически във всички сфери на работата си, счита премиерът на Унгария Виктор Орбан.Флаги возле штаб-квартиры Европейской комиссии в Брюсселе. Архивное фото

«Ние считаме, че излизането на британците от ЕС не е причина, а ефект от ситуацията в Европа. Според нас, в момента ние трябва да се борим срещу два проблема», — заяви Орбан.

 

 

Първи — ЕС изгуби способността си да се адаптира практически във всички сфери. Ние не успяхме да направим изводите си от ефектите от икономическата криза, нямаме добър адаптиран отговор срещу миграцията, тероризма и вътрешната ситуация в Европа», — заяви той във Варшава по време на съвместната пресконференция с премиерите на страните от Вишеградската четворка и канцлера на Германия Ангела Меркел.

 

 

Втори проблем, според Орбан — ЕС не изпълни задълженията си по въпроса за охраната на границите, бюджета и работата на публичните институции.

 

 

Орбан отбеляза, че на първо място трябва да се излезе с решение за сигурността на Европа.

Федеральный канцлер Германии Ангела Меркель. Архивное фото

 

«Нашият първи приоритет трябва да е въпросът със сигурността, да започнем създаването на обща европейска войска», — каза той.

 

 

Орбан поиска връщане на европейските институции към своите преки задължения, в частност, предложи Еврокомисията да «приключи с политическите си игри».

 

 

 

Следващо предложение на Орбан — съвместна политика на страните от ЕС по отношение на миграционните и социалните въпроси.

 

 

Говорейки за основополагащия акт на ЕС унгарският премиер отбеляза, че «това ще покажат следващите етапи от дискусията и разговорите.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;