На 23 август ръководителят на Комитета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Данфорд изрази опасенията си по повод действията на Русия в Крим. Същото внушение бе направено и по отношение действията на Русия към Грузия и Молдова, а също и за помощта на Москва в Сирия, наричайки това «опит да се подронят позициите на най-успешния алианс в историята — НАТО».

 

 

«Русия се опитва да разбие НАТО», — каза той по време на речта си пред студентите от Националния университет за отбрана във Вашингтон.

 

 

На какво разчита алианса и не е ли нагнетяването на чувството за страх около Русия единственият фактор, с който НАТО оправдава съществуването си?

 

«Смисълът на съществуването на НАТО се върна към тази позиция, която беше налице преди 30 години. След юлската среща във Варшава, макар там да се обсъждаха различни нещо, стана очевидната цел — сдържането на Русия. Това е завръщане в миналото, това е задачата, която беше пред алианса в годините на студената война», — така счита главният редактор на списание «Русия в глобалната политика» Фьодор Лукиянов.

 

 

Експертът отбелязва, че извън залите на заседанието заплахите от страна на Русия, каквито се внушаваха вътре в залата на срещата — са се различавали силно.

 

 

В Източна Европа наистина се страхуват от Русия.

 

 

Тези страхове се поддържат от Великобритания и САЩ.

 

 

Има страни в Европа, които НЕ се страхуват от Русия.

 

«Но понеже не могат да намерят друга обединяваща тема, те се скупчват около темета за страха пред Русия», — подчертава Лукиянов.

 

А ето и разширяването на НАТО на Изток:

 

 

 

 

Расширение НАТО на Восток

 

В Рига вице-президентът на САЩ Джо Байдън, а също президентите на Латвия Раймондс Вейонис, на Литва Даля Грибускайте и на Естония Томас Хендрик Илвес подписаха съвместна декларация за задълбочаване на сътрудничеството в областта на сигурността.

 

 

«Москва следва да приеме за сведение, че НАТО е готово към колективна отбрана», — заяви Байдън в своето обръщение към народите от страните на Балтика по време на визитата си в Рига.

 

 

«Нека няма никакви съмнения в това, че член пети от устава на НАТО ще се изпълнява. Атаката към един — това е атака към всички. Искаме Москва да знае, че имаме предвид точно това, което казваме», — каза той.

 

 

По такъв начин Вашингон потвърди  задълженията си към източните партньори на НАТО и постави точка на дискусията — коя е главната заплаха за алианса и за какви цели ще се харчат баснословните милиарди долари от военните бюджети на страните-членки.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;