Пловдивският кмет Иван Тотев не прие критиките срещу общината за опожарените Тютюневи складове.

 

Той обяви официално, че цялата «конспирация» идва от София, защото столицата не не можела да се примири с факта, че Пловдив ще бъде Европейска столица на културата през 2019 г.

 

По-късно Иван Тотев, обаче, заяви, че «обичаме да се увличаме по теориите на конспирацията». Според версията на кмета на Пловдив, в казуса с изгорелите Тютюневи складове се търси конспирация, но заговор няма.

 

«В общината няма  входирани проектни намерения или дадени заявки за инвестиционни намерения, касаещи имотите на горелите Тютюневи складове», заяви Тотев.

 

Той допълни , че общината няма пропуски или грешки по отношение на Тютюневите складове и е спазила закона.

 

«Не сме имали причина да се намесваме в работите на частните собственици на Тютюневите складове, защото те не са пускали сигнали, че нямат възможност да поддържат паметниците на културата, които притежават», каза Тотев.

 

Според него,  сградите са били конструктивно здрави преди пожара.

 

«Има стотици подобни сгради, паметници на културата, които са в лошо състояние, но са здрави конструктивно. Досега няма пример у нас да е стартирала процедура, в която община или държава да реставрира частни сгради с обществени средства, а после да води дела, за да си ги върне», коментира кметът.

Тагове: ; ;