Дискусията за ефективността на НАТО и неговите задачи възникна след изявлението, направено от кандидата за поста президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп по време на предизборната му кампания.

 

За първи път потенциалните кандидати за поста президент на САЩ толкова силно се разминаха във възгледите си относно Алианса.

«Ако те не ни възмездят за тези огромни разходи, които ние харчим за защита на другите страни, то аз съм напълно готов да кажа на такива държави следното: «Поздравявам ви, сега ще трябва да се защитавате сами», — каза Тръмп.

 

 

 

Така милиардерът постави под съмнение основополагащия принцип на НАТО — член пети от устава, за коeто спомена и Байдън в Рига.

 

 

 

 

 

«В устата на Тръмп това звучи скандално, но всъщност той повтори това, което говорят в кулоарите много: европейските съюзници са ИЗПОЛЗВАЧИ, те не искат да плащат за своята сигурност, а разчитат само на Вашингтон», — отбелязват анализатори.

 

  • Около 72 % от разходите по отбрана на страните-членки на НАТО се падат на САЩ, само 28 % — на останалите държави.

 

 

  • На срещата във Варшава беше постигната договореност за това, че всички участници в алианса ще влагат 2 % от БВП, както следва от устава на НАТО.

 

  • Горното до момента се изпълнява само от пет страни: САЩ, Гърция, Полша, Великобритания и Естония. Средният дял на разходите на страните от НАТО за отбрана са 1.4 % от БВП.

 

 

  • САЩ настояват за ръст на военните разходи на съюзниците си и значително засилват военното си присъствие в Европа. За последната година администрацията на президента на САЩ Барак Обама е увеличила 4 пъти бюджета за подкрепа на съюзниците на НАТО в Европа: от $789 млн за 2016 г. до $3,4 млрд за  2017 году.

 

Тагове: ; ; ; ;