Две години след падането цените на нефта и въвеждането на икономическите санкции от страна на Запада Русия отново е привлекателна държава за инвестиции, пише The Wall Street Journal.

 

 

Основната причина за това, от гледна точка на изданието, е работата на ръководителя на Централната банка на Русия Елвира Набиулина.

 

 

На 23 август фондовият индекс ММВБ достигна рекордно ниво. Тази година той нарасна с 25 %, което постави Русия на шесто място в списъка от 23 държави с развиваща се икономика според версията на MSCI Inc., се отбелязва в статията.

 

 

Освен това, рублата нарасна по отношение на долара с 13 %, този показател прави руската валута трета по устойчивост сред страните с развиваща се икономика според версията на J. P. Morgan Chase & Co.

 

 

 

Много инвеститора, продължаваThe Wall Street Journal, считат, че най-голям принос за възстановяване на руската икономика има ръководителят на Централната банка Елвира Набиулина. Те припомнят нейното неочаквано решение да не вързва курса на рублата към долара през ноември 2014 година, а после рязко да повиши процента на лихвата, за да спре бягството на капиталите и за понижаване на инфлацията.

 

 

 

«Тези стъпки бяха болезнени за руската икономика, която тръгна към рязка рецесия заради занижения курс на рублата, а също заради понижената потребителска и покупателна способност. Но с времето тези действия помогнаха да се възстанови доверието на международните инвеститори в руската икономика, върху която както е преди лежи сянката на дефолта през 1998 година», — се отбелязва в статията.

 

 

 В същото време правилните решения на Централната банка възстановиха доверието в рублата и в макроикономическата политика на Русия, считат експертите, които цитира WSJ.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;