Министърът на външните работи на Индия Мобашар Джаван Акбар посети Дамаск. Там той преведе преговори с Башар Асад. Разговорът беше за възстановяване на разрушените градове в замяна на опита в борбата с тероризма. След срещата Индия заяви, че подкрепя Башар Асад.

 

 

Миналата седмица се състоя среща с министъра на отбраната на Сирия Фихд Джасем ал-Фрейдж с контра-адмирала на Китай Нгуан Юфем. Резултат от срещата е намерението на Китай да изпрати в Сирия военни съветници. Планира се Китай да окаже помощ на официалната власт на Сирия.

 

 

Какво споделя по повода заместник ръководителят на Центъра за Азия и Близкия Изток Борис Волхонский.

 

 

«Това е проява на позитивен момента по отношение международното признание на Башар Асад. Индия е готова да установи отношения с настоящото правителство на Сирия.

 

 

Считам, че това трябва да се разглежда в по-широк контекст. Неотдавна се състоя тристранна среща между президентите на Русия, Иран и Азербайджан. Тя даде фактически нов импулс в осъществяването на т.нар. коридор «Север-Юг», за който разговорите вървят отдавна, но който до момента е далече от реализацията си.

 

 

 

Считам, че в случая Сирия се намира близо до този транспортен коридор и той трябва да се превърне в интеграционен център за огромния регион, включващ Близкия Изток, Закавказието, Централна Азия, Русия, Северна Европа и Индия.

 

 

Премиер-министърът на Индия пътува достатъчно много, затова тук не бива да се акцентира точно върху Сирия. Този министър има достатъчно широк кръг от държави, които посещава. Той е един от най-пътешестващите премиери в цялата история. Но без съмнение, един от приоритетите на правителството на Индия е развитието на отношенията преди всичко със съседите.

 

 

При това не непосредствените съседи в Южна Азия, а всички съседи — по цяла Евразия. Т.е. от Източна Азия до Близкия Изток и Северна Европа, Русия в това число.

 

 

Затова считам, че това е една от стъпките, насочени към по-активното участие на Индия в интеграционните процеси в това пространство и без съмнение, това е позитивен сигнал, доказващ, че Индия е готова да установи отношения с настоящото законно правителство на Сирия. Тук има позитивен момент по отношение международното признаване на Башар Асад, който на Запад се счита за провалил се политик.

 

 

На Запад всички искат Асад да напусне властта.

 

 

На Запад много биха искали да видят Индия сред техните съюзници, но в случая на всичко става по плановете на Запада.

 

 

Фактът, че такива велики държави от Азия, като Индия и Китай, достатъчно ясно, със свои практически действия, а не само с публични изявления, подкрепят законното правителство на Сирия, е много позитивен сигнал — настъпва някакъв прелом не само в бойните действия на територията на Сирия, а в световната общност по отношение на всички процеси, които се случват там.

 

 

Русия достатъчно ясно и твърдо заяви за своето завръщане в Близкия Изток, за завръщането на Близкия Изток сред приоритетните задачи във външната политика на Русия.

 

 

Русия и Китай имат достатъчно богат опит на взаимодействие в различни международни многостранни формати. Фактът, че Китай инвестира, прилага мека сила, а Русия има твърдата сила — това е въпрос не на конкуренция, а на взаимодопълняемост», — сподели Борис Волхонский.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;