В МВнР на Русия възникнаха определени опасения във връзка с действията на Турция в Сирия.

 

 

«Москва е дълбоко разтревожена от случващото се в района на сирийско-турската граница. Това предизвиква тревога относно вероятната по-нататъшна деградация на обстановката в зоната на конфликта, в това число относно съпътстващите жертви от страна на мирното население», — се казва в официалното изявление, публикувано на сайта на МВнР на Русия.

 

 

Макар Анкара по-рано да уведоми Москва за своите намерения и да обяви готовността си за взаимодействие по сирийския въпрос, несанкциионираните действия на турските власти, както и техните симпатии към «умерената опозиция» не могат да получат одобрението на руските власти.

 

 

Двете държави имат различно разбиране относно това, кои групировки са терористични и кой трябва да заеме президентското кресло в Дамаск.

 

 

От тази гледна точка нахлуването на турските войски усложнява реализацията на задачите, поставени от Русия в Сирия, счита директорът на Центъра за Близкия Изток и публична дипломация Владимир Аватков.

 

 

«Очевидно е, че турската войска ще оказва подкрепа на определени групи за влияние. Известно е, че Анкара би искала да подкрепя «умерените» групировки на сирийска територия. В това се състои планът на интереси», — поясни Аватков.

 

 

Турският спецназ ще работи с локални сили, но що за сили са това, до момента е трудно да се каже, твърди водещият научен сътрудник от Центъра за азиатски и африкански изследвания Алексей Образцов.

 

 

«Това могат да са както туркоманските отряди, така и въоръжените антиасадовски части на опозицията, които издигат на челно място лозунга за създаването на ислямска държава. Ситуацията е много объркана», — заяви Образцов.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;