Водещият научен сътрудник към Центъра за азиатски и африкански изследвания Алексей Образцов за вчерашната военна операция на Турция в Сирия:

 

 

«Коя опозиция в Сирия може да се нарече умерена, а коя не — трудно е да се определи точно. В Сирия има гражданска война, в която участват десетки групировки, в зависимост от хода на войната едни групи се радикализират, а други отслабват съпротивата си.

 

 

Но може със сигурност да се каже коя група Турция никога няма да подкрепи.

 

 

Турците не са толкова срещу ИД, колкото са против обединяващите се сили на кюрдите. Нормално е да счита, че ако в северна Сирия се случи кюрдско обединение, то конфликтът ще се разпространи и върху турските региони, а значителна част от населението там също са кюрди».

 

 

Обединението на сирийските и турските кюрди е страшният сън на Ердоган.

 

 

 

Това твърди ръководителят на Санк-Петербургския център за изучаване на съвременния Близък Изток Хумер Исаев.

 

 

 

Той подчертава, че ИД за Анкара не е просто повод за нахлуване в Сирия. В миналото това е изгоден доставчик на нефтени продукти, ИД сдържаше и кюрдското опълчение, днес

 

«ИД създава на турските власти много проблеми.

 

 

Неговите бойци извършват терористични атаки над турските територии, убиват военни и граждани в столицата и в туристическите центрове.

 

 

За Турция е важна борбата с ИД. Тя е продиктувана от терористичната активност на ИД в турските територии, което е заплаха за националната сигурност.

 

 

Ако по-рано военната намеса в сирийския конфликт бе възпрепятствано от несговорчивото армейско ръководство на страната, то след опита за преврат и последващата след това чистка във военния елит, Ердоган вече не вижда прегради за осъществяване на интервенция.

 

 

САЩ подкрепиха Ердоган. Те не изпитаха при това никакво смущение, заставайки на страната на Анкара и едновременно с това на страната на кюрдското опълчение.

 

 

 

Вашингтон има интерес сирийския конфликт да се задълбочи с колкото се може повече играчи.

 

 

Американците не подкрепят само една от страните — те оказват внимание ту на едните, ту на другите. Тази ситуация е напълно комфортна за САЩ», — твърди Исаев.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;