Ирански военни катери са били причината да тревожен инцидент с участието на американския ракетен есминец Nitze в Ормузкия пролив. Това заяви представител на Министерството на отбраната на САЩ.

 

 

Според версията, четири катера от ВМС на Корпуса на стражите на ислямската революция на Иран са осъществили «прихващане на висока скорост» на есминеца Nitze.

 

 

Иранските бързоходни катери се приближили на «близко разстояние» към Nitze и другия ракетен есминец на ВМС на САЩ — Mason — осъществявайки «рутинен транзит» през Ормузкия пролив. На свой ред официалният представител на Централното командване  (CENTCOM) на ВС на САЩ капитан втори ранг Кейл Рейнс увери, че американските есминци са се намирали в «международни води».

 

 

Според данните от американска страна, екипът на есминеца  Nitze се е опитвал да установи радиовръзка с иранските катери 12 пъти. Отговор не бил последвал нито веднъж.  Nitze три пъти подавал общоприетия в морето сигнал за тревога: сигналът означавал, че намеренията на иранските военни не са ясни, и че САЩ счита курса на техните катери за опасен. Най-накрая  Nitze пуснал 10 сигнални ракети в посока към приближаващите се ирански катери.

 

 

Есминецът на САЩ «се наложило многократно да променя курса» в опита си да увеличи разстоянието между себе си и иранските плавателни съдове и «по-добре да разбере техните намерения», независимо от това, че американският кораб «се намирал близо до морски нефтопреработвателни платформи», продължи представителят на CENTCOM.

 

 

Рейнс подчерта, че американските ВС считат действията на иранците за «небезопасни и непрофесионални», несъответстващи на «международното право и международно признатите правила за мореплаване».

 

 

От гледна точка на САЩ, иранците са нарушили Конвенцията за международните правила за предупреждения от сблъсъци от 1972 г. Действията на иранските военни «биха могли да доведат до по-нататъшна ескалация» на ситуацията, «включително употреба на допълнителни отбранителни мерки от страна на есминеца Nitze, твърди представител на военното министерство на САЩ.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;