«Интересно, съществуват ли при експорта на демокрация толкова строги европейски стандарти за качество, каквито има за всички други стоки? Защото по време на Западния процес на «експорт на демокрация» в Украйна се случи нещо не както трябва»,  пише Globalist Syndication.
 Изданието отбелязва, че от старта на революцията на Майдана в Украйна се увеличават журналистите, които са сплашвани, арестувани или убивани. Но западните медии не пишат нито дума за това, «те са заети с къде-къде по-важни теми, например: как да се обличаме на плажа».
Украинските власти арестуваха журналистката и писателката Мирослава Бердник, която в книгите се описва престъпленията на Украинската въстаническа армия по времето на Втората световна война, описва и настоящата власт на Украйна от неонацисти.
«Мирослава разобличава в книгите си ежедневните лъжи и пороци на украинската власт, корупцията в кръговете на националистите, а също фалшифицирането на историята на Украйна, който процес се ръководи от украинските тайни служби и т.нар. Украински институт за национална памет. Бердник нарича това учреждение Институт на забравата», — пише авторът на статията.
Писателката е арестувана на 16 август, а заедно с нея е задържана и 22-годишната й дъщеря. След разпита е освободена, но сега Мирослава ще трябва да се яви пред съда «по обвинение, което е стандартно за украинския «лов на вещици» — «сепаратизъм», съобщава Globalist Syndication.
 Изданието счита, че италианските журналисти трябва да проявят солидарност със своя колега и да престанат да премълчават, че Бердник се преследва от украинските власти.
Авторът счита, че това едва ли ще се случи.
«Наистина, «мафията», както веднъж отбеляза Путин — това е италианска дума, но следва да се помни, че има друга дума, която е още по-италианска — «омерта».
Крупните западни медии няма да нарушат мълчанието, за да не попаднат под ударите на колегите си от другите европейски страни, счита Globalist Syndication
«Омерта — «кодекс на честта» при мафията, според който членовете на организацията не издават другите нейни членове. При нарушаването се убиват предателите и членовете на неговото семейство. 
 Петя Паликрушева

Тагове: ;