Германия проучва възможността да отзове своите военни и да изведе военната си техника от базата на НАТО в Инджирлик в Турция. Това съобщи изданието  Spiegel Online.

 

 

Като алтернатива се разглежда разполагането на разузнавателните самолети «Торнадо» и другите летателни военни средства на немските ВВС в Йордания или в Кипър. В случай на предислокация  мисията на Бундесвера в Сирия и Ирак ще бъде прекъсната поне за два месеца, пише изданието. Освен това, техническото обслужване на самолетите на двете страни ще струва повече.

 

«Бихме искали да продължим операцията от Турция, но база Инджирлик не е безалтернативна»,  цитира изданието думите на представител на германското министерство.

 

 

Експертът по въпросите на отбраната от Социал-демократическата партия на Германия в Бендестага Райнер Арнолд призова Бундесвера да се изнесе от Германия в светлината на неотдавнашния отказ на Анкара да допусне в Инджирлик немски депутати начело с министъра на отбраната на Германия.

 

«Правителството трябва спешно да потърси други бази за немските войници», — счита той.

 

 

Арнолд постави под съмнение възможността Бундестага да продължи мисията си по подкрепа на съюзниците в Сирия и Ирак, ако тя се провежда от Турция.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;