«Вкарвайки танкове в Сирия, Турция се превърна в още една от въоръжените страни в и без това хаотичния конфликт, който се разиграва върху разбития и претъпкан с оръжие регион.

 

 

Каквито и да са действията на турската армия там, рискът от технически грешки, случайнr сблъсъци между различни сили от антитерористичния блок, както и рискове от случайни жертви сред мирното население, значително нараства.

 

 

Наблюдателите отбелязват, че Турция се е решила на интервенция в Сирия след сдобряването си с Русия.

 

 

Руският експерт Владимир Аватков, директор на Центъра за източни изследвания, международни отношения и публична дипломация твърди, че след инцидента със сваления руски самолет Турция се e страхувала да пресича границата със Сирия, считайки по-нататъшната ескалация на конфликта с Русия за крайно опасна.

 

 

Сега, когато дипломатическите отношения са възстановени, когато има гореща линия между министерствата на отбраната на двете страни, се появи възможност ако не за договорености, то поне за предварително оповестяване на партньорите и проучване на техните реакции, — твърди Аватков.

 

 

«Ако Анкара действа уравновесено, това ще помогне да се укроти хаоса, твърди Алексей Образцов от Центъра за азиатски и африкански изследвания.

 

 

Джараблус е своеобразен вход към горящи трупи, върху които всяка война може да си сгрее ръцете. Този огън спокойно може да се премести от Сирия в Турция и обратно.

 

 

За този контингент бандити влизането на турските войски определено ще създаде трудности.

 

 

Ако турците реално с борят с тях, то това ще бъде и в интерес на Русия», — завърши експертът.

 

 

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ;