Постоянният представител на Сирия към ООН Башар Джаафари хвърли отговорността за влошената хуманитарна ситуация в Сирия на Саудитска Арабия, Катар, Йордания, Турция, САЩ и Франция, които оказват подкрепа на бойците от въоръжените групировки в Сирия.

 

В писмо, изпратено до Съвета за сигурност към ООН и генералния секретар на световната организация Пан Ги Мун, дипломатът нарече Ер-Рияд «духовен баща» на терористичната организация Ислямска държава и Ал Кайда.

 

 

«Хуманитарната ситуация в някои райони на Сирия се влоши във връзка с притока на хиляди наемници-терористи от територията на Турция. Тези наемници получават подкрепа от страна на Саудитска Арабия и Катар под формата на оръжия, пари и такфиристки фетви, които оправдават убийството на деца и изнасилването на жени. Турското правителство предоставя територията на страната си за лагери, в които терористите се обучават от военнослужещи от САЩ, Франция, Великобритания, Турция и Йордания за употребата на различни видове оръжия. После те се прехвърлят в Сирия и извършват безчинства в някои райони, тероризирайки гражданското население и използвайки го в качеството му на «жив щит», се казва в писмото, публикувано на сайта на ООН.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;