Атаката с употребата на химическо оръжие в предградието на Дамаск Гута през 2013 година е била организирана от френското разузнаване, пише изданието Independent, позовавайки се на постоянния представител на Сирия към ООН Башар Джафари.

Ситуация в Алеппо

Джафари твърди, че употребата на химическото оръжие е било част от плана за отклоняване вниманието на инспекторите от ООН по въпросите на въоръженията от друг инцидент, за който са били обвинявани терористите.

 

 

«Използването на химическо оръжие в околностите на Дамаск трябваше да попречи на Аке Селстрьом да посети Алепо, защото Франция знаеше кой е използвал химическото оръжие в Алепо», — цитира изданието изявлението на Джафари.

 

 

Шведският учен Аке Селстрьом оглавяваше групата инспектори на ООН за разследване на инцидента по употребата на химическо оръжие в Сирия.

 

 

«Те искаха да попречат на Селстрьом да стигне до Алепо и пречеха с всички възможни методи, химическото оръжие в Дамаск бе използвано с участието на френското разузнаване», — твърди Джафари.

 

 

Постоянният представител на Франция към ООН Франсоа Делатр нарече обвиненията на Джафари абсурдни.

 

 

В резултат на химическата атака от  21 август 2013 година в предградието на сирийската столица Източна Гута загинаха около 500 човека. Комисията, която проведе разследването, съобщи за наличието на убедителни доказателства за употребата на химическо оръжие.

 

 

Според отчета, по време на атаката на били използвани ракети от клас «земя-въздух» с отровния газ зарин.

 

 

Резултат от мащабното международно сътрудничество стана унищожаването на химическия арсенал на Сирия, но виновните за инцидента и до днес не са открити, а битката между правителствените сили и опозицията в страната продължава.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;