На страната на Турция в атаката над сирийския град Джераблус, намиращ се под контрола на терористите от ИД, участват привърженици на други радикални групировки, заяви за РИА Новости ръководителят на представителството на сирийски Кюрдистан в Москва Роди Осман.

Ситуация на сирийско-турецкой границе, архивное фото

В сряда сутринта турската армия започна операция по освобождаването на Джераблус от ИД с подкрепата на танкове, артилерия и самолети на международната коалиция. Турските средства за масова информация, позовавайки се на военни източници по-рано съобщиха, че случващото се не е сухопътна операция, а цел на турските и коалиционните сили — да отворят коридор за силите на умерената опозиция за прочистване на Джераблус от терористи.

 

 

«Сутринта в село Ал-Хаселие на 6 км западно от град Джераблус влязоха 25 танка, градът беше обстрелян от танкове, артилерия и авиация…В атаката участваха членове на радикални ислямистки групировки, такива като «Джебхат ан-Нусра», «Ахрар аш-Шам», «Султан Мурад», «Нур ед-Дин аз-Зенки» и «Джейш ел-Фатих», — заяви Осман.

 

 

 

 Според него, планът на президента на Турция Ердоган е да «заеме участък в северна Сирия, където да се разположат всички тези радикални привърженици».
Операция по освобождению от боевиков террористической группировки Исламское государство северного сирийского города Джараблус. 24 августа 2016

«Това нападение е част от плана на Ердоган за възраждането на Османската империя», — счита главата на правителството.

 

 

През март в северна Сирия бе обявено за създаването на федерален регион Роджава и северна Сирия. Официален Дамаск нарече инцидента незаконен, международната общност, в това число Русия и САЩ, също нарекоха тази стъпка преждевременна. Министърът по въпросите на националното помирение Али Хайдар подчерта, че федералното устройство няма да позволи единството на Сирия.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;