Предизборният щаб на Хилъри Клинтън активно внушава, че съперникът й Доналд Тръмп има «дълбоки финансови връзки» с Китай и Русия, нарича го «марионетка на Кремъл», опитвайки се да отклони вниманието на избирателите от критиките по адрес на Фонда на сем. Клинтън, който и до днес получава пари от чуждестранни спонсори, пише Financial Times.

Кандидат в президенты США от демократов Хиллари Клинтон. Архивное фото

Опасенията по повод чуждестранните спонсори на благотворителния Фонд на сем. Клинтън и вероятното влияние на донорите на Хилъри Клинтън по време на работата й в правителството избухнаха с нова сила миналата седмица след публикациите на поредните писма от нейната електронна поща.

 

 

От гледна точка на автора на статията, решението на Роби Мук, оглавяващ кампанията на Клинтън, да се засили натискът върху Тръмп по отношение на неговите международни делови връзки, извежда на преден план факта, доколко и двамата кандидати са уязвими в този план, пише изданието.

 

 

Мук се опитва да разграничи международните връзки на Клинтън и Тръмп, се посочва в материала. Според него, «Доналд Тръмп отказва да разкрие своите дълбоки финансови връзки, които вероятно достигат до Кремъл и които могат да повлияят на неговите външнополитически решения».

 

 

Кандидат в президенты США от Демократической партии Хиллари Клинтон

«Беше повдигнат въпросът за това, не е ли Доналд Тръмп просто марионетка на Кремъл в тази президентска надпревара», — заяви ръководителят на изборната кампания на Клинтън в програмата  This Week.

 

 

На свой ред новият мениджър на изборната кампания на Тръмп Келани Конвей подложи на критика Клинтън на фона на ситуацията около нейния фонд и зададе въпроса, защо Фондът на Клинтън изведнъж реши да не приема пари от чуждестранни донори, макар активно да получаваше финанси в периода, в който Хилъри Клинтън оглавяваше държавния департамент.

 

 

 

Другите медии също обърнаха внимание на сложната ситуацията около Фонда на Клинтън дори в случая, ако той престане да приема пари от чуждестранни донори. В частност, вестник The New York Times  нарича този фонд «ахилесовата пета» в кампанията на Клинтън и отбелязва, че в случай на победа на кандидата за президент от Демократическата партия не е ясно, как нейната администрация ще поддържа контакти с миналите си донори.

 

 

Действията на щаба на кандидата от Демократическата партия съвпаднаха с появата в медиите на информация за това, че Клинтън през юли е изхарчила в кампанията си два пъти повече, отколкото американският милиардер-републиканец, отбелязва FT.

 

 

Според наличните данни, харчовете на Клинтън са над 38 милиона долара, а на Тръмп — 18.5.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;