Forbes: Европа разчиташе да приключи със зависимостта си от руския газ, но….ядец

Forbes: Европа разчиташе да приключи със зависимостта си от руския газ, но....ядецЕвропа разчиташе да приключи със зависимостта си от руския газ, но след като Москва и Анкара се помириха, стана ясно, че зависимостта остава, пише  Forbes.

Сотрудники Укртрансгаза на газопроводе в Закарпатской области. Архивное фото

«Резултат от подновените приятелски отношения между Русия и Турция стана запазването на зависимостта на Европа от руския природен газ в обозримо бъдеще», — отбелязва авторът на статията Елън Уълд.

 

 

Тя припомня, че отношенията между двете страни се влошиха след като турски пилот миналата година свали руски самолет над Сирия. Русия отговори на това с редица мерки, в това число с отказ от строителството на 900-километровия газопровод през Турция.

 

 

Европа възприе това като повод да премине към други източници на енергия и така да спре да зависимостта си от Русия по отношение доставките на енергия.

 

 

 

Но геополитическата ситуация се променя бързо, отбелязва авторката. Русия и Турция се помириха, а възобновеният съюз ще помогне на Москва да реализира енергийните й планове.

 

Forbes: Европа разчиташе да приключи със зависимостта си от руския газ, но....ядец

Авторът отбелязва, че Европа има възможности да премине към други източници на енергия — например, към американския втечнен газ, но всякакви алтернативи на руския газ изискват допълнителни разходи от европейците.

 

 

Макар Европа вероятно и да искаше да се освободи от геополитическото влияние на Русия, но евтиният руски газ предизвиква привикване, пише авторът.

 

 

«И за Европа, както и за всеки друг роб на навиците, ще е почти невъзможно да се откаже от стоката, до която има лесен достъп», — прави изводите си авторът.

 

 

На 9 август президентът на Турция Ердоган пристигна в Санкт Петербург на среща с Владимир Путин. Както съобщи Financial Times, много западни лидери сериозно се разтревожиха от тази среща, опасявайки се, че турският президент ще предпочете Русия пред Запада.

Петя Паликрушева

Forbes: Европа разчиташе да приключи със зависимостта си от руския газ, но....ядец

 

 

Коментари:

Зареждане ...