Вице-президенът на САЩ Джо Байдън изисквал от президента на Украйна Петро Порошенко да уволни генералния прокурор на страната Виктор Шокин, заплашвайки в противен случай да не отпусне заем на Киев в рамките на милиард долара, пише Atlantic.

 

«Петро, няма да получите своя милиард долара. Добре, можете да зарежете главния прокурор. Просто разберете, ние няма да ви платим, ако го оставите»,  цитира думите на Байдън изданието. Това вице-президентът е казал по време на срещата си с украинския лидер, твърди изданието.

 

 

Както отбелязва Atlantic, Байдън наричал президента на Украйна «Петро».

 

Указът за уволнението на предишния главен прокурор на Украйна бе обнародван на 3 април. Порошенко тогава поясни, че е попитал Шокин ще подаде ли оставка, защото от неговата работа не са били доволни редица парламентарни партии.

 

Юрий Луценко. Архивное фото

Креслото на главния прокурор след половин месец попада в ръцете на бившия министър на вътрешните работи на партията на «Блок на Порошенко» Юрий Луценко. За неговото назначение се наложило да се променя законодателството, според което главната прокуратура в Украйна може да бъде оглавена само от човек с висше юридическо образование и стаж по специалността не по-малко от десет години.

 

 

От 2005 до 2010 година Луценко два пъти заема поста глава на МВР на Украйна. През декември 2012 година той е арестуван за неправомерно харчене на държавни средства в особено крупни размери. След почти 2-годишно следствие Луценко е признат за виновен и е осъден на четири години лишаване от свобода с конфискация на имуществото.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;