Пентагонът предупреди сирийското правителство да не нанася удари по американските военни и други членове на коалицията, пише Wall Street Journal. Това се случи след като войската на Асад извърши авиоудари недалеко от спецчастите на САЩ. Наложи се американците да вдигнат във въздуха своите изтребители за защита на собствените позиции, се съобщава в статията.

 

 

 

Според официалния представител на Пентагона капитан Джеф Дейвис, инцидентът е свързан с появата на два сирийски бомбардировачи Су-24 и нанасянето на удари по позициите на кюрдите в непосредствена близост до град Хасеке, където присъстват американски военни, които подкрепят кюрдите в борбата им срещу ИД. Нито един представител на въоръжените сили на САЩ не е пострадал, отбелязва изданието.

 

 

 

След това силите на коалицията под ръководството на САЩ започнаха да патрулират във въздушното пространство над Хасеке, което доведе до нов инцидент, се съобщава в статията.

 

 

Два сирийски бомбардировача Су-24 се опитаха да прелетят над града, но бяха посрещнати от военните самолети на коалицията. Според прессекретаря на Пентагона, сирийските бомбардировачи са продължили полета си без по-нататъшни произшествия. Той отбеляза също, че САЩ внимателно следят въздушното пространство в тези области, където присъстват американски военни сили.

 

 

 

Джеф Дейвис подчерта, че инцидентът между силите на американската коалиция и сирийските войски на Асад е бил един от най-опасните за цялата история на конфликта, започвайки от 2011 година. По данни на прессекретаря на Пентагона, американските войски са били прехвърлени на по-безопасно място, но са останали в района.

 

 

«Много сериозно разглеждаме случаите, в които служители на коалицията се оказват в рискова ситуация, имаме право на самоотбрана», — заяви капитан Дейвис. Той подчерта, че сирийските войски са били посъветвани «да не пречат» на силите на САЩ и техните коалиционни партньори в борбата им срещу ИД.

 

 

 

В статията се подчертава, че инцидентът доказва съществуващия риск: «перспективата от пряка атака над американските сили от страна на сирийското правителство или неговите руски съюзници, което може рязко да повиши напрежението в конфликта».

 

 

 

Прекият сблъсък между американските сили и сирийската армия може да доведе до непредсказуеми последствия, отчитайки, че Асад е в съюзнически отношения с Русия и Иран, подчертава изданието. САЩ разчитат на преговорите с Русия, Сирия и другите международни сили, се казва в статията.

 

 

 

«Ние дадохме ясно да се разбере, че ВВС на САЩ ще защитават своите сухопътни сили в случай на заплаха», — цитира изданието думите на капитан Дейвис. Той отбеляза, че САЩ не са се свързали със сирийските военни пряко и не са обявявали зона без полети над града.

 

 

 

Изданието отбелязва, че за последните два месеца сблъсъците между силите на сирийското правителство и кюрдите са зачестили, защото Асад се бори за запазване на положението си в цяла Сирия, а растящите кюрдски сили са заплаха за неговия режим.

 

 

 

 

До момента сирийските авиоудари по позициите на кюрдите не са направили нищо съществено, признава авторът на статията.

 

 

 

Но ако сирийското правителство продължава борбата срещу тях, това може да нанесе удар по силния партньор САЩ в борбата срещу ИД, подчертава изданието.

 

 

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;