За периода 2012-2016 г. за подготовка на българските олимпийци са отишли 109 милиона лева, показва равносметката след Олимпиадата.

 

 

Отделно от тях, други 99 милиона за отишли за «високо спортно майсторство». Т.е. отново за елитните спортисти, дето пращаме на Олимпиадата.

 

 

Общо държавата е профукала над 200 милиона лева, с което се задминават фактически почти всички участници в Рио. Изпреварват ни единствено хегемони на спорта, но по показателя пари върху спечелени медали, просто всички са далеч зад нас.

 

 

 

Резултатът от тази невиждана щедрост на държавата, са… 3 медала. Нито един златен. Само 1 сребърен. И 2 бронза.

 

 

С поне 10 пъти по-малко пари, измерени като доларово изражение, някогашният социалистически спорт се изкачи до 5-то място на Олимпиадата в Сеул през 1988 г. Около 40 медала, огромен брой златни, както и отбелязани световни рекорди.

 

 

След социализма, инвестициите в спорт постепенно мигрираха от инвестиции в талантливи спортисти към инвестиции в талантливи чиновници из федерациите. Този процес все абсолютен връх при управлението на ГЕРБ. Няма друга власт, при която толкова много пари да са донесли толкова малко медали. Крадене яко, точно при правителствата на най-големия спортист сред политиците, и все още действащ футболист.

 

 

Пари не е да няма, както се вижда. Само че те са в лимузините и вилите на спортната аристокрация, а не в младите хора дето да се състезават.

 

 

Днес около всеки спортист на Олимпиадата, имаме антураж от поне 10 други човека — администрация, журналисти, спомагателни екипи и пр. Но това е най-малкото, защото голямото лапане си е в България.

 

 

Правителството отпуска субсидии на федерациите, и от там нататък никоя не знае какво се случва. Спортните федерации не подлежат на никакъв реален контрол, там данъчни и финансова инспекция не влизат. Ако им дадат пари за скок на височина, а те ги похарчат за високи токчета на метресите си, то това се води «инвестиция в спорта».

 

 

Днес символът на тази спортна олигархия е министърът и Красен Кралев, който дори с външния си вид предизвиква усмивки на тема «спорт»…

 

Добри Божилов

Тагове: ; ; ;