Крим започва дело срещу Киев за нанесените вреди от 20-годишния грабеж

Властите в Крим в отговор на претенциите на Киев по повод суверенните води около полуострова мога да подадат насрещен риск — за вредата, нанесена на републиката в резулат на 20-годишния грабеж от страна на украинските власти, съобщи вице-премиерът на кримското правителство Руслан Балбек.

 

Отдыхающий в Судаке

По-рано МВнР на Украйна в лицето на Павел Климкин заяви, че страната в най-близко време ще входира дело в арбитражния съд по повод суверенните права върху водите около Крим. Според Климкин, Киев е завършил консултациите с Русия и ще стартира делото на основание UNCLOS — Конвенцията на ООН за морското право.

 

 

«Крим е в правото си да подаде насрещен иск и да поиска от Украйна възмездяване за вредите от грабежа, който бе осъществяван над полуострова в продължение на 20 години, когато под ръководството на украинските власти се проведе приватизация, а нищо не се вложи в инфраструктурата и икономиката на региона», — каза Балбек.

 

 

Той подчерта, че претенциите на Киев не носят никакви правни последствия, а имат само популистки характер.

 

Крым. Архивное фото

 

«Напълно е възможно да се намери такъв съд, който да принуди Русия да се подчини на украинските искания. Но тези искания на Киев ще се изпълняват само в болното въображение на съда и в халюцинациите на украинските политици», — отбеляза Балбек.

 

 

 

В резултат на референдума, проведен след държавния преврат в Украйна, за присъединяването на Крим към Русия гласуваха 95 % от жителите на полуострова.

 

 

Коментари:

Зареждане ...