В началото на август приятели и врагове отбелязаха поразителен юбилей. Знамето и сърцето на Република Куба, символът на кубинската революция и на революционна Латинска Америка, последният велик политик на ХХ век Фидел Кастро Рус навърши 90 години.

 

 

«И ако ние сме тук, и Кубинската революция е тук, това е защото преди това Фидел щурмува Монкада, след това първи слезе от «Гранма», след това беше първи на Сиера и защото върху танк се появи на Плая Хирон… защото той, като никой друг в Куба, има цялата възможна морална власт, да иска каквато и да е жертва в името на Революцията», твърдеше друга легенда на революцията команданте Ернесто Че Гевара.

 

 

Трудно е да се говори за легендата Фидел Кастро, човекът създал социалистическа Куба на 90 км. от САЩ и успял да я запази в немислимите условия на края на ХХ-я век, под ударите на американските санкции и блокада и през предателството на късния Съветски съюз на Горбачов и Елцин.

 

 

И през цялото това време под заплахата на 638 покушения за убийство за 70 години (рекорд на «Гинес»). Според статистиката на покушенията може да преценяваме агресивността на американските президенти : през президетството на Айзенхауер 38 покушения ; Кенеди – 42 ; Джонсън – 72 ; Никсън – 184 ; Картър – 64 ; Рейгън – 197 ; Буш старши – 16 ; Клинтън – 21. Ситуация, която не всеки човек може морално да издържи (Ода Фиделю – Егор Казанцев –«zavtra.ru» — 15.08.2016 г.).

 

 

На тържественото честване на юбилея събрало в театър «Карл Маркс» 5000 възторжени кубинци и приятели по света, беше прочетен поздравителен адрес подписан от 2000 души : политици, интелигенти, хора на науката, културата и изкуствата от всички страни по света, сред тях и такива като падре Мигел д′Еското от Никарагуа и теолозите Фрей Бетто и Леонардо Боф от Бразилия.

 

 

„В политически смисъл няма думи, чрез които може да се изрази неговия принос. Той безспорно влезе в Историята и влезе триумфално” – заяви бившият аржентински президент Кристина Фернандес де Киршнер.

 

И днес, на преклонна възраст, Великият човек е до болка актуален :

 

 

„Капитализмът притежава свойството да се възпроизвежда при всякаква обществена система, защото неговите корени са в егоизма и животинските инстинкти на хората. Човечеството няма алтернатива, освен да преодолее това противоречие, ако иска да оцелее”.

 

 

Да живее Фидел ! Да живее Куба ! Да живее революцията !!

Проф. Евгений Гиндев

Тагове: ; ; ;