След като частите на сирийската армия завзеха хълма Тал-Акра, те получиха контрола над участъка от пътя, водещ към Алепо, а също възможността да се обстрелват позициите на джихадистите, които бяха завзели артилерийската база Рамус.
Подобен вариант на развитието на събитията по никакъв начин не устройваше джихадистите от групировката «Армията на завоеванието», затова те, струпвайки достатъчно сили, предприеха опит за контраатака, за да завземат повторно стратегически важната височина и да си върнат контрола над пътя.
Настъплението на метежниците се оказа успешно. За час те успяха да изтласкат бойците от ВС на САР от укрепленията им и да заемат позициите.
Но, завземайки хълма, ислямистите така и не успяха да се укрепят в него. В конфликта се намесиха руските самолети, за които намиращите в откритата местност джихадисти, представляваха отлична цел.
Поради непрекъснатите бомбардировки екстремистите бяха принудени да спрат по-нататъшното си настъпление и да се върнат в по-рано заеманите от тях позиции.
След боя ислямистите публикуваха в мрежата информация, че по време на настъплението са успели да унищожат над десет войници на противника, но…..
Но «проклетите кефири» — «руските убийци», със своята авиация не са позволили да се завземе височината, — пишат разгневените джихадисти.
Хълмът Тал-ал-Акра има огромно стратегическо значение. Той  е разположен в южния край на артилерийската база Рамус и дава възможност да се обстрелва почти цялата територия на обекта.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;