Представителите на Народната милиция на ЛНР предотвратиха терористичен акт, който щяха да извършат украинските силоваци.
Според началника на управлението Олег Анащенко, диверсантите на Нацгвардията на Украйна са разположили на територията на ЛНР три противотанкови гранотомети и са ги насочили към КПП, където пресичат границата мирни жители.
Оръжието е било снабдено със самоделен пунск с дистанционно управление.
Предполага се, че силоваците са искали да го активизират в момента на най-голяма натовареност на пропускателния пункт.
Взривното устройство е трябвало да се задейства през деня и да убие колкото се може повече мирни жители, — съобщи Анащенко.
На брифинг началникът на управлението на Народната милиция на ЛНР съобщи, че неговите сътрудници са прихванали украински безпилотен самолет, натъпкан с взривни вещества.
В ЛНР са прихванали украинския безпилотник. Към корпуса му са били закрепени два заряда, всеки с тегло по 1.1 кг с модернизиран пластид.
Представителите на отбранителното министерство на републиката съобщиха, че след проучване траекторията на полета, специалистите са установили — летателният апарат се е насочвал към Луганск.
Най-вероятно целта на украинския безпилотник е трябвало да станат граждански обекти или масово струпване на граждани, за да могат по-късно частите на Народната милиция на ЛНР да бъдат обвинени в убийството на мирни граждани, заяви Анащенко.
Общата маса на бойния товар е 3.048 кг.
Покушението на украинските силоваци над главата на републиката Игор Плотницкий и подготовката за терористични актове срещу жителите на ЛНР доказват, че украинското ръководство не подбира средства в борбата си срещу населението на Донбас.
С това то е идентично на Ислямска държава, — заяви Олег Анащенко.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;