Днес сутринта и до обед в източната част на Дамаск се разгоряха ожесточени боеве. Групировката  «Джайш ал-Ислам» контраатакува позициите на армията на Асад в Хауш Насри.
Селото бе освободено още миналата седмица, което позволи още повече да се свие обръчът около действащите в Източна Гута ислямистки части.
С подкрепата на танковете на зазоряване джихадистите завзеха няколко блокпоста, които бяха отбранявани от местни опълченци.
Във връзка с усложнилата се обстановка в боевете бяха вкарани елитните части на Републиканската Гвардия, които, използвайки бронирана техника, тръгнаха на щурм към изгубените позиции. В резултат пред селището Хауш Насри се разгоря танково сражение.

Контранастъплението на метежниците бе отразено.
Двете страни имат загуби в жива сила и в танкове. Според информация от Главния щаб на ВС на САР положението в този участък е възстановено.
Всички КПП по обед отново са върнати под контрола на правителствените сили. По време на боевете са унищожени няколко броя бронирана техника на противника. Загубите на вражеските екипажи са: 11 убити и 10 ранени.
На свой ред прессекратарят на групировката «Джайш ал-Ислам» съобщи, че въстаниците са унищожили един Т-72 от армията на Асад. Нито една от двете враждуващи страни не уточни броя на сирийските войници, загинали в сражението.
Хауш Насри е своеобразна врата към предградията на Дамаск, което, започвайки от 2012 година, се намира под властта на ислямистите.
Впрочем, за последната година, правителствените войски успяха значително да изтласкат джихадистите, отвоювайки половината територия в Източна Гута и блокирайки местните анклави.

Тагове: ; ; ; ; ; ;