Американските политици изпитват носталгия по следвоенния период и не осъзнават, че САЩ вече не са в състояние да заемат мястото на световен лидер, пише The National Interest.

Президент США Барак Обама на брифинге в зале Белого дома. Архивное фото

 

Носталгията по следвоенните времена, когато САЩ демонстрираха превъзходство във военно-икономическата и политическата сфери е напълно разбираема, но не си струва да се забравя, че превъзходството беше изкуствено и се базираше на това, че целият свят лежеше в руините след Втората световна война, счита авторът на статията.

 

 

Тогава антикомунистическата идеология беше обратната страна на американското кредо. При това Вашингтон разглеждаше като партньори и част от «свободния свят» такива държави, като Саудитска Арабия или Пакистан, пише изданието.

 

 

«Зад тези «бракове по сметка» обикновено стояха достатъчно добри стратегически причини, но от тези съюзи неизбежно лъхаше лицемерие», — се казва в статията.

 

Американский солдат. Архивное фото

 

 

Когато СССР бе разрушен и противодействието срещу комунистическата идеология загуби своята значимост, глобалното влияние на САЩ изгуби силата си. Либералният нравствен облик на Вашингтон, който се основаваше на американското превъзходство, не издържа на натиска на националната, етническа и религиозна принадлежност.

 

 

Натрапваната от САЩ демокрация не успя да стане достойна алтернатива на конфликтите в Африка и в Близкия Изток, счита авторът на материала.

 

 

 

Всичко това показва, че на американското превъзходство му дойде краят. САЩ вече никога няма да върнат ролята си на лидер, остава им само да пазят това, което е останало от миналото величие.

 

 

 

Изданието отбелязва, че ако Вашингтон може да запази позициите си, то най-напред трябва да отдели необходимото от желаното, а желаното от възможното.

 

 

«…Което е нужно на САЩ, за да намерят начин да съществуват с други велики държави, такива като Русия и Китай», — се казва в статията.

 

 

В раздела «желаемо» за САЩ влиза запазването на контрола, но проблемът се заключава в това, че същото просто вече  не е възможно, заключава авторът на материала.

 

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;