Благотворителният фонд на сем. Клинтън е получил десетки милиони долари от страни, които Държавният департамент на САЩ обвинява в нарушаване на човешките права, в това число в този период, в който държавен секретар на САЩ е била Хилъри Клитън, пише The New York Times.

 

 

Както отбелязва изданието, дейността на този фонд ще навреди на предизборната кампания на Клинтън.

 

«Саудитска Арабия е дарила над 10 милиона долара. Същото е направил за фонда бившият украински президент Виктор Пинчук, зет на Леонид Кучма, чието правителство бе критикувано активно за корупция и убийство на журналисти. Ливанско-нигерийска организация с мащабни делови интереси е вложила пет милиона», — изброява авторът на статията.

 

 

Кандидат в президенты США от Демократической партии Хиллари Клинтон

 

Особено щедри дарители, според автора на статията, са били саудитите. При това Ер-Рияд и Вашингтон имат сложни дипломатически отношения. Представителите на САЩ са разтревожени от това, че Саудитска Арабия изповядва едно от най-жестоките течения на исляма. И макар кралството да отрича каквито и да било връзки с ислямистки терористични групировки, има всички основания да се предполага, че местните благотворителни организации оказват на бойците подкрепа, се казва в материала.

 

 

Дарители на Фонда на сем. Клинтън са ОАЕ, Катар, Кувейт, Оман, Бруней и Алжир.

 

 

 

Според автора на статията, фондът е «ахилесовата пета» на Клинтън, а в случай на победа ще се превърне в такава и за администрацията, независимо от неотдавнашното обещание Бил Клинтън да напусне фонда.

 

 

 Макар това решение да успее да помогне на Бил Клинтън да избегне неловкостта на ситуацията, в която той ще пътешества по света и ще проси пари, бидейки при това женен за президента на САЩ, това няма да даде отговор на по-сложния въпрос: как администрацията на Хилъри ще се обръща към неотдавнашните си донори, търсещи помощ от САЩ или към тези, чийто интереси са в разрез с американските», — разсъждава авторът.
Кандидат в президенты США от Демократической партии Хиллари Клинтон

The New York Times не е единственото издание, което обръща внимание на възможния конфликт на интереси, който възниква при ситуация, в която кандидатът за президент на САЩ оглавява благотворителен фонд.

 

 

 

Както отбелязва редакторът на онлайн-списанието The Slate Джош Вурхис, обещанията да се закрие фондът в случай на победа на Хилъри не са достатъчни: трябвало е той да бъде закрит «още вчера».

 

«Изборното законодателство на САЩ забранява кандидатите за президент за приемат спонсорство от чуждестранни организации и корпорации, но то не предполага никакви ограничения относно това, на кого могат и на кого не бива да се пишат чековете за семейния фонд на същия кандидат», — пише той.

 

 

Според него, нищо не пречи на чужденци да снабдяват фонда с пари в последните няколко месеци от предизборната надпревара.

 

 

Според юнското допитване на Блумбърг, 72 % от избирателите са били разтревожени от това, че Фондът на сем. Клитън е приемал пари от чуждестранни спонсори в този период, в който тя е била държавен секретар.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;