Откриването на кореспондентско бюро на агенция  Sputnik в Единбург буквално «оскърби» водещите медии във Великобритания, пише журналистът Гордън Макинтайър-Кемп в статия за вестник The National.

 

 

Британските издания заклеймиха руската агенция за «държавен рупор на все по-безкомпромисния режим на Владимир Путин» и за «гласа на Кремъл».

 

 

Според автора на статията, подобни изказвания са «‘чиста проба пропаганда», защото британските журналисти не са се и опитали да «предложат по-обективен анализ на случващото се».

 

Биг-Бен и здание британского парламента в Лондоне

«Вероятно си струва да се посочи фактът, че Световната новинарски агенция  ВВС излъчва от 74 кореспондентски бюра по целия свят, това е два пъти повече от Спутник и разпространява гледната точка на Обединеното Кралство за събитията в света, което критиците с пълно право могат да нарекат пропагандна дейност», — се казва в статията.

 

 

Авторът отбелязва, че Спутник наистина ще транслира възгледите си върху световните събития, които се отличават от гледната точка на ВВС или Fox News. При това част от репортажите ще бъдат посветени на самата Шотландия — и всичко това ще бъде изготвяно от «извънредно талантливи» журналисти, пише авторът.

 

 

«ВВС няма монопол върху истината — истината е в това, че информацията на Спутник няма да е по-тенденциозна и пристрастна, отколкото информацията, която публикуват другите новинарски агенции», — прави извода си журналистът.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;