САЩ ще започнат да обсъждат с Русия сътрудничеството в Сирия, това заяви в четвъртък официалният представител на Държавния департамент Джон Кирби. Подготвя се среща между министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Джон Кери. Тя ще се проведе на 26 август в Женева, ще се обсъжда регулирането на сирийския конфликт.

 

 

САЩ остават верни на тактиката си. В стремежа си да предотвратят завземането на Алепо от сирийска армия, те предлагат — така постъпват винаги в подобни ситуации — да се пристъпи към преговори. Нищо ново под слънцето, както се казва, ако нямаме предвид новата тоналност на старата песен.

 

 

Забележете, обаче, Държавният департамент вече не НАСТОЯВА, а МОЛИ Русия да се отзове на поканата.

 

 

Същият Джон Кирби отбелязва, че САЩ не искат да дискредитират Русия по въпроса за сирийското регулиране, а да постигнат с нея консенсус. Напразни са надеждите на ООН, че до края на август ще са налице условия за възобновяване на преговорите за Сирия.

 

 

Истината, от която им призлява на някои хора, е тази: Русия диктува на САЩ условията на играта

Раздача российской гуманитарной помощи жителям населенного пункта Каукабм в Сирии. Апрель 2016 года. Архивное фото

 

Според списание Spiegel, решението на сирийския конфликт се намира в ръцете на Москва, защото Западът се страхува да предприеме по-активно участие. Именно руският президент е «стопанинът на ситуацията».

 

 

«Съдбата на Сирия е в ръцете на Владимир Путин»,  — отбелязва изданието.

 

 

Наистина, ситуацията в Близкия Изток се променя принципно, ако вече и не се е променила напълно. Независимо от продължаващата война в Сирия, в чийто огън САЩ и техните съюзници продължават да наливат масло в огъня, Държавният департамент вече не владее ситуацията.

 

 

Единственото, което можем да очакваме понастоящем — това е да се опитат да уговорят Русия да спре настъплението към Алепо.

 

 

Но руското ръководство не бърза да откликва на предложението на Държавния департамент, независимо от обявената готовност на Лавров да се пристъпи към преговори по сирийския проблем. Русия поставя своите условия.

 

 

 

Официальный представитель МИД РФ Мария Захарова во время брифинга по текущим вопросам внешней политики. 18 августа 2016

Русия, без да спира ударите на ВКС по терористите (въпреки критиката на Държавния департамент, че ударите се нанасяли и по силите на «умерената опозиция»), предлага на американците да се ориентират най-накрая по списъка на т.нар. «умерена опозиция».

 

 

«САЩ ни увериха на експертно ниво, че това е въпрос буквално на няколко седмици. Тези няколко седмици вече продължават няколко месеца, за съжаление процесът отново е в задънена улица», — заяви тези дни официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова, прехвърляйки топката в ръцете на Държавния департамент.

 

 

На свой ред Министерството на отбраната на Русия заяви за готовността си (без да прекъсва операцията на ВКС на Русия в Алепо) да подкрепи предложената от ООН ежеседмична 48-часова «хуманитарна пауза» над обсадения град. На специалния посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура не му остана нищо друго, освен да се съгласи с това предложение.

 

 

«ООН е готова заедно с Русия да разработи детайлите за хуманитарната операция», — заяви прессекретарят на Мистура Джеси Шахин.

 

 

А Джон Кирби заяви, че САЩ подкрепят всяка концепция, която ще доведе до подобряване положението на мирните жители в сирийския град Алепо.

 

Чиновниците от Европейския съюз по инерция продължават да папагалстват измишльотините си към участниците във войната в Сирия. ЕС призова «незабавно да се прекратят боевете в сирийския град Алепо, да се възобнови примирието в страната и да се свали обсадата на всички градове».
Тук трябва да се отбележи едно нещо с големи букви, а именно:
НИКОЙ НЕ СЛУША ЧИНОВНИЦИТЕ ОТ ЕС!
Мнението на ЕС по въпроса за Сирия вече е НЕСЪЩЕСТВЕНО.
Глава европейской дипломатии Федерика Могерини. Архивное фото

И какво излиза?

 

 

Излиза това, че Русия е единственият участник във войната в Сирия, която РАЗБИРА какво прави.

 

 

Всичко останали или й се доверяват (както Асад и Иран), или не й се доверяват, но са принудени да се съобразяват с позицията й (както Държавният департамент и ЕС).

 

 

Защо се съобразяват?

 

 

Защото неистово се опитват да уговорят Русия на малки или големи отстъпки.

 

 

По-точно казано: опитват се Русия да БЛАГОВОЛИ да направи отстъпки.

 

 

Е, сори, обаче Русия в подобни ситуации не отстъпва.

 

Никога!

 

 

Колко века още ще им трябват на някои, за да осъзнаят, че Русия не обича да губи и затова НЕ си позволява да губи?!

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;