Военно-транспортные самолеты С-17 Globemaster III на авиабазе Инджирлик в Турции. Архивное фото

 

 

Миналият четвъртък брюкселският интернет-вестник EurActiv, позовавайки се анонимен източник, съобщи, че САЩ са пристъпили към извозване на ядрените си бомби от Турция в базата «Девеселу» в Румъния.

 

 

МВнР на Румъния категорично опроверга съобщението за преместване на американското ядрено оръжие в Румъния.

 

 

Е, така се получава понякога — дори управляващите на цяла държава лъжат без да им мигне окото.

 

 

Нямаше как ръководството на Румъния да признае конфузната ситуация при положение, че наличието на бази на САЩ в страната е толкова малко популярно сред гражданите.

 

 

 

Според бившия началник на международния отдел към Министерството на отбраната на Русия Евгений Бужинский, преместването на значителна част на ядреното оръжие от Турция в Румъния няма да наруши така установения баланс на силите между НАТО и Русия. Да, няма да наруши баланса на силите в Европа.

 

 

Но тук става дума за ключовата ситуация от гледна точка на световната разстановка на силите в региона — в северната част на Близкия Изток понастоящем има няколко войни с участието на две трансрегионални военно-политически коалиции, едната начело със САЩ, а другата — с участието на Русия.

 

 

Точно тук разстановката на силите се променя принципно и тотално.

 

 

Румънската военна база в Делвеселу

Повече от ясно е, че САЩ и техните най-близки съюзници (преди всичко Великобритания) се намират в региона отдавна и са се разположили като квачка над яйца за мътене.

Само свръхмажорни обстоятелства могат да принудят тази квачка да напусне яйцата си, макар те вече да са се превърнали в матоци.

Дальний бомбардировщик ВКС РФ Ту-22М3 во время нанесения бомбовых авиаударов по объектам ИГ в провинциях Алеппо, Дейр-эз-Зор и Идлиб в Сирии

 

Но такива обстоятелства май се задават…

 

 

Например, излитането на руските самолети от иранската военна база Хамадан се превърна в първата от времето на Втората световна война операция, започнала от чужда държава.

 

 

Едновременно с това министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара има намерение да укрепи сътрудничеството си както с Техеран, така и с Москва по въпроса за регулирането на ситуацията в борбата с тероризма.

 

 

Това и редица други изявления на политици от Русия, Турция, Иран, Сирия, Ирак и други страни доказват следното: Пентагонът и НАТО нямат място в региона.

 

Посол США на Украине Джеффри Пайетт. Архивное фото

Може би затова посланикът на САЩ в Украйна Джефри Пайет заяви миналия четвъртък, че Вашингтон има намерение в близко време да изпрати оръжие на Киев?

 

 

Означава ли това изявление, че САЩ ще напуснат Сирия, но ще започнат война в Украйна?

 

 

Допускам, че отговорът на този въпрос ще го разберем след края на президентските избори в САЩ.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;