Екс-генералният секретар на НАТО Фог Расмусен предупреди, че избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ може да доведе до отслабване на алианса и връзките между Европа и Америка. Това той сподели в интервю за немския канал ZDF.

 

 

Расмусен изразява опасенията си, че на поста президент на САЩ Тръмп ще отслаби не само НАТО, но и самите Щати. Според него, световен жандарм е необходим, а САЩ е «единствената надежда и желан кандидат за този пост».

 

 

Именно затова екс-главата на НАТО говори за необходимостта от решително американско ръководство в света.

 

 

Тръмп ще отслаби НАТО, защото в своите изказвания той сее съмнения за готовността на САЩ да защитават съюзниците, уверен е Расмусен.

 

 

Един от привържениците на Тръмп, например, вече нарече Естония предградие на Санкт-Петербург и в добавка подчерта, че САЩ няма да поемат върху себе си риска от ядрен удар — изказване, което бившият глава на алианса характеризира като «‘чудовищно».

 

 

Според него, Тръмп създава очевидна опасност за НАТО не само заради разпространяването на съмнения за готовността на САЩ да защитят страните от алианса, а и заради неговите позиции по украинския конфликт.

 

 

«Например, той не осъжда незаконната руска анексия на Крим», — подчертава Русмусен.

 

 

Тръмп също твърди, че в източна Украйна няма руски военни, а «за капак дори хвали президента Путин», споделя Расмусен.

 

 

Екс-шефът на транатлантическия алианс е убеден, че «всички тези изказвания напълно очевидно показват, че той ще се отнася меко с Русия, а това ще отслаби НАТО».

 

 

В същото време Расмусен признава, че здравото сътрудничество между Русия и Запада би било само от полза за двете страни. Но той отбелязва, че познава президента Путин от различните си срещи с него, по тази причина счита следното: «за да избере Русия преговорите вместо конфронтацията», трябва да имаш към нея твърда позиция.

 

 

Освен това, Расмусен изразява опасенията си, че намаляване на американската намеса на международната арена може да създаде «вакуум» във властта, което ще почувстват всички «лоши момчета» — негодниците от този свят. Включително господин Путин».

 

 

Както пише в статията, според Размусен, за да се съгласи Русия на сътрудничество, западните страни трябва да демонстрират решително и непоколебимо единство и сплотеност.

 

 

«Затова се опасявам, че отношението на господин Тръмп към Путин и Русия действително отслабват нашата организация, което ще доведе до по-интензивна конфронтация между Запада и Русия», — подчертава Расмусен в интервю за немския телевизионен канал ZDF.

 

 

 

Припомняме, че понастоящем Расмусен е съветник на президента на Украйна Петро Порошенко.

 

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;