Главната прокуратура на Русия призна НПО «Международен републикански институт» за нежелателен на територията на Русия.

 

 

 

Това предизвика негодуванието на председателя на съвета на директорите на организацията, сенатора на САЩ от Републиканската партия Джон Маккейнн, съобщи Politico.

 

 

 

«Присъждането на статуса «нежелателна» организация от страна на Русия е поредният пример за потъпкване правата на руснаците от Владимир Путин, който ги лишава от основополагащите демократични права. Той трябва да бъде заставен да плати за действията си, в противен случай това потъпкване ще продължи и в бъдеще», — заяви Маккейн.

 

 

Самият Международен републикански институт също реагира на решението на Главната прокуратура, отбелязвайки, че то «в голяма степен характеризира Владимир Путин, а не МРИ».

 

 

 

«Това е поредното доказателство, че той се страхува от демокрацията и от страх не предоставя на народа си възможността сам да създава своето бъдеще», — отбелязват представители на организацията.

 

Те заявиха също, че Путин «очевидно се страхува от факта, че институтът оказва подкрепа на руснаци, които искат свобода и представително правителство.
«Присъждането на статуса «нежелателна» — това е просто потвърждение, че сме свършили добра работа», — отбелязаха от МРИ.
На свой ред сенаторът от САЩ от Републиканската партия Кели Ейот, който също влиза в съвета на директорите на организацията, отбеляза, че не е изненадан от решението.
«За съжаление, не съм изненадан, че Русия и Путин чувстват заплаха от страна на института, който пропагандира свободата по целия свят», — заяви Кели.
(News Front се солидаризира с решението на Генералната прокуратура на Русия, че влиянието на организацията на Джон Маккейн е пагубно за Русия, а и за целия свят)

Тагове: ; ; ; ; ;