Министерството на отбраната на САЩ счита, че придвижването на руски войски към Крим и към границата с Украйна не са признаци на подготовка за нахлуване. Това заяви представителят на Пентагона Джеф Дейвис, съобщи агенция Франс-Прес.

 

 

«Не виждаме този «еднорог», който много хора в Украйна преследват — идеята, че ще има някакво масивно краткосрочно натрупване на сили или тяхното придвижване», — каза Дейвис.

 

 

Представителят на Пентагона отбеляза, че наблюдаваното придвижване на руски войски в региона е свързано с предстоящи военни учения.

Здание Пентагона. Архивное фото

По-рано в четвъртък президентът на Украйна Петро Порошенко заяви за възможността от «широкомащабно руско нахлуване по всички азимути» и обеща «да даде отпор».

 

 

В петък вестник The Wall Street Journal, позовавайки се на източник от Пентагона съобщи, че САЩ възприемат съсредоточаването на руски войски по границата с Украйна като «дългосрочен тренд».

 

 

Засилването в Черноморския регион следва да се възприема в руслото на новата военна стратегия на Русия по противопоставянето на разширяващото се НАТО, отбеляза изданието.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;