Действията на Русия в Близкия Изток — това е един от примерите, при които Западът остана парализиран, пише журналистът от немското издание  Süddeutsche Zeitung Томас Авенариус.

Дальний бомбардировщик ВКС РФ Ту-22М3 во время нанесения бомбовых авиаударов по объектам ИГ в провинциях Алеппо, Дейр-эз-Зор и Идлиб в Сирии

Според автора, Западът няма сили да се противопостави на близкоизточната политика на Москва.

 

 

«Лидерът на Кремъл с неизменна дързост се подиграва и почти парализира противниците си, а никой не възпрепятства действията му».

 

 

Русия успя да заеме вакуума, образувал се от отстъплението на САЩ от Близкия Изток, счита журналистът. Преломният момент, според него, е станал конфликтът в Сирия. Използването на авиацията даде на Москва значително предимство, позволявайки й да стабилизиран позициите на Башар Асад и отново да превърне Русия във «влиятелен фактор на арената в Близкия Изток».

 

 

Дальние сверхзвуковые бомбардировщики-ракетоносецы Ту-22 М3 на авиабазе Хамадан в Иране. Август 2016
 «На бойното поле в Сирия Москва придоби съюзници: не толкова отдавна иранският лидер аятолах Хомейни считаше СССР за «дяволска свръхдържава», сега неговите последователи дадоха авиобаза на руските бомбардировачи. А този, който намери общ език с Иран, скоро може да се разположи и в Ирак, подчертава журналистът.
Според него, Русия може да стане «неофициален партньор на шиитската ос» в Близкия Изток: Иран, Ирак, Сирия и «Хизбулла» в Ливан. САЩ в същото време губят своите партньори-сунити, отбелязва авторът.
«Провалът на арабската пролет» укрепи ислямистите и дискредитира западния обществен модел. Политиката на САЩ в Сирия не само към въстаниците е жeстока  шега». 
И ако Москва се представи като организираща сила, това ще срещне най-малко приятелски отклик», — пояснява авторът на статията.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;