Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова счита, че нейният опит в работата й в тази международна организация, а също в държавните структури в България й позволява да претендира за поста генерален секретар на ООН. Това каза тя в ефира на френската радиостанция Radio France internationale.

 

«Няма да скрия, че опитът, който получих при ръководството на ЮНЕСКО, а също опитът, получен в преходния период в България, ми даде много и ми послужи като основа, за да претендирам за поста ръководител на ООН. Твърдо вярвам в ценностите на ЮНЕСКО и ООН: т.е. в многостранния подход при решаването на проблемите», — каза Бокова.

 

 

Тя отбеляза, че в периода от 2009 година, в който е генерален директор на ЮНЕСКО «е концентрирала усилията на организацията по такава приоритетна задача, като гарантиране на равенството между хората».

 

 

«Отделих голямо значение на образованието на жените и девойките, защитата им от насилие, гендерното равенство, повишаване ролята на жените в 21 век», — каза Бокова.

 

«Борбата за поста генерален секретар на ООН — това е открито съревнование на идеи и опит, компетенции на кандидатите при управлението на определени ситуации. Считам, че едно от моите предимства е в това, че ми се наложи да решавам въпроса за финансовата криза на ЮНЕСКО. Наложи ми се да осъществя цяла поредица от реформи, което беше твърде трудно, трябваше едновременно да реша 

политически и финансови задачи», — каза Бокова.

 

 

«Направих много в сферата на правата на човека. Успях в това, че ЮНЕСКО да отговаря на тези задачи, чието изпълнение очакват от него страните-членки», — каза генералният директор на ЮНЕСКО.

 

 

 

Тагове: ; ;