Журналистът от Reuters Питър Епс твърди, че в края на август Русия ще нападне Украйна.

Президент Украины Петр Порошенко. Архивное фото

Според него, «най-удобният» момент за военно нахлуване може да е 24 август — Деня на независимостта на Украйна.

 

 

Русия може да използва Олимпиадата в Рио, за да отвлече вниманието на международната общност и политическите лидери и да постави целия свят при свършен факт. С това Москва, според автора, ще покаже на Киев и на Запада, че може да действа около границите си напълно безнаказано.

 

 

Журналистът прави паралел с войната в Северна Осетия през 2008 година. Епс твърди, че Русия в близко време ще изостри ситуацията в Украйна до такава степен, както някога с Грузия, а после точно по същия начин ще нападне съседа си. За какво «нападение» става дума, когато международната комисия на ЕС отдавна призна, че конфликтът от август 2008 година е провокиран от Грузия, в материала на Ройтерс не се уточнява.

Спасская башня. Архивное фото

В потвърждение на това, че прогнозата е реална, Епс припомня за нарасналото напрежение в Крим и в зоната на военните действия в Донбас в последните дни. Според журналиста, точно Русия струпва войска на границата с Украйна, за да провокира Киев.

 

 

А обвиненията по адрес на Киев за подготовката на диверсия в Крим били нужни, за да се подготви конфликтът.

 

 

«Изфабрикуваните факти» за ситуацията на полуострова «се вписват в руската традиция в използването на пропагандата като ключов инструмент» за водене на политика, твърди Епс.

 

 

При това Украйна, според автора, не бива да разчита на помощта на НАТО: страните от алианса няма да се застъпят за нея и да започнат въоръжена борба с Русия.

 

 

Украинското ръководство се надявало, че страните от НАТО ще демонстрират, доколко международната общност подкрепя Киев и е готова да му окаже помощ, но Москва може да има други планове, констатира авторът.

 

 

Макар да няма преки доказателства, действително ли Русия се готви за нападение, тя може да използва този ден, за да покаже, че е най-добра в един «неолимпийски вид спорт» — войната със съседите си, завършва Епс.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;