Основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж в писмо до главния прокурор на САЩ Лорета Линч ще повдигне въпроса за продължаване на съдебното производство срещу WikiLeaks на фона за закриване делото за изтичане на електронната кореспонденция на екс-държавния секретар и кандидата за президент Хилъри Клинтън, съобщи CNN.

 

 

«Нашите юристи утре ще изпратят писмо до главния прокурор Лорета Линч с молба да обясни, защо разследването по обвиненията, свързани с националната сигурност и криминални престъпления, по отношение на WikiLeaks….продължава вече шест години. Та Министерството на правосъдието би трябвало да създава нови стандарти в разследването, а то закри делото срещу Хилъри Клинтън. Разследването срещу Хилъри Клинтън продължи само година»,  заяви Асанж в интервю за телевизията.

 

 

Властите прекратиха разследването срещу Клинтън, защото не намериха  мотиви за нанасяне на вреда на националната сигурност. Според Анадж, «нито един човек не пострада физически» в резултат на публикациите на WikiLeaks. Целта на проекта е била да се обнародва информацията, а не да се нанася вреда. Но разследването все още продължава.

 

 

Асанж спомена за скандала около публикуването на електронната кореспонденция на Демократическата партия на САЩ, която доведе до оставката на редица високопоставени членове на партията. Той счита, че екипът на Клинтън с всички средства се опитва да отклони общественото внимание от същността на публикуваните документи.

 

Миналата неделя председателят на Националния комитет на Демократическата партия Деби Васерман-Щулц бе принудена да напусне зарази изтичането на електронната кореспонденция на партийното ръководство. От кореспонденцията следва, че партийният апарат открито е подкрепял на предварителните избори Хилъри Клинтън в ущърб на Бърни Сандърс.

 

Клинтън, бидейки държавен секретар през 2009-2013 години, е водила секретната служебна кореспонденция от личната си електронна поща. Според експерти, това й е позволявало да крие кореспонденцията от държавни проверки, което е забранено за държавни служители. ФБР на този етап не е решило, да започне ли наказателно разследване за изтичането на данните.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;