Бившият премиер на Украйна Арсений Яценюк настоява НАТО да предостави на Киев «отбранително въоръжение», съобщи Financial Times.

 

 

Както пише изданието, Яценюк е признал важността на военната помощ, която по-рано бе предоставена от НАТО на Украйна. Независимо от това, заяви той, на Украйна й трябва «по-обемен пакет» помощ.

 

«Благодарни сме и високо ценим решението на НАТО да предостави на Украйна т.нар. пакет от помощ, но…според твърдото ми убеждение, на Украйна й трябва отбранително оръжие», — цитира Яценюк изданието.

 

 

За първи път Украйна заяви за необходимостта да й се предостави оръжие преди две години, но членовете на НАТО «не бяха съгласни да засилват военната помощ за Киев», — пише изданието.

 

 

По отношение смекчаването на санкциите срещу Русия Яценюк заяви, че «това ще бъде предателство към ЕС и спрямо основите на свободния свят».

 

 

В същото време той призна, че продължаването на санкциите срещу Русия «може да бъде сложно» дело за Европа, той предположи, че решето на Великобритания да излезе от ЕС може да повлияе върху обсъждането на въпроса за санкциите.

 

Яценюк коментира също изявленията на кандидата за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп по въпроса за Крим, заявявайки, че «Тръмп прекрачи чертата», — съобщава изданието.

 

Саммит НАТО откроется в Варшаве 8 июля. Архивное фото

По-рано Тръмп заяви, че в случай, че стане президент, ще разгледа въпроса за принадлежността на Крим към Русия. Жителите на полуострова, според него, искат да бъдат с Русия, «а не там, където са били по-рано», т.е. в Украйна.

 

Крим отново стана руски регион след резултатите от референдума, проведен след държавния преврат в Украйна. За обединението с Русия гласуваха над 95 % от жителите на полуострова.

 

Москва нееднократно предупреждава за плановете за доставка на въоръжение на Украйна, защото това ще доведе до ескалация на конфликта в Донбас.

 

Против доставката на оръжие за Украйна се изказаха болшинството европейски политици, наричайки това прекалено рисковано и контрапродуктивно.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;