Затворници правели дефектни каски за американските военни, се казва в доклада на генералния инспектор към Министерството на правосъдието на САЩ.

 

С доставката на каски се занимала държавната корпорация «Федерални затворнически производства».

 

 

 

Компанията е подизпълнител на  ArmorSource, намираща се в Охайо.  ArmorSource е едно от военните предприятия, получило през 2006 и 2009 години договори за изготвянето на модернизирани бойи каски за сумата от 30 милиона долара. Компанията се занимавала и със създаването на леки каски за морската пехота.

 

 

През 2010 година сухопътните войски на САЩ, позовавайки се започналото разследване на дейността на  ArmorSource, върнали 44 хиляди каски, в това число тези, които се използвали в Афганистан. Министерството на правосъдието съобщило за наличните доказателства, че при изпълнението на поръчката са били използвани несанкционирани материали и технологии, които биха могли да занижат защитеността на американските военни в боя.

 

Информацията по делото постъпила през 2010 година от сътрудниците на FPI Мелеса Понцио и Шерън Клаб, които разобличили ArmorSource.

 

 

Министерството на правосъдието на САЩ обяви през март, че е подизпълнител на военната поръчка е FPI. Според новия доклад, именно FPI е изготвял каските, използвайки за това несанкционирани или лоши материали, стари каски и допускайки при работата си други грешки.

 

 

Бракуваните каски преминали през проверката на Агенцията за управление на договорите към министерството на отбраната на САЩ. В доклада се отбелязва, че инспекторите не са проверявали каските, не са притежавали необходимите навици и са предавали лъжливи доклади, в които заявявали за проведени тестове.

 

 

Общо са върнати над 126 хиляди каски, а финансовите загуби са от рода на 19.1 милиона долара, се казва в доклада на Министерството на правосъдието на САЩ.

 

Независимо от това, федералните прокурори са решили да не възбуждат дело срещу когото и да било от  ArmorSource, нито от FPI.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;