Кандидатът за поста президент на САЩ от Демократическата партия Хилъри Клинтън печели над републиканеца Доналд Тръмп в т.нар. спорни щати и незначително губи от него в традиционната «републиканска територия», до този извод достига вестник Washington Post, анализирайки данните от редица допитвания.

 

Кандидат в президенты США Дональд Трамп. 15 августа 2016

Става дума за седем «републикански» щати — Мисури, Джорджия, Тексас, Аризона, Индиана и Южна Каролина. В тях, според данни на изданието, за последните девет предизборни кампании републиканците са спечелили 58 от 63 пъти. При това през 1999 г. демократите са успели да победят тук само един път — в Индиана през 2008 г.

 

Сега картината за Тръмп не изглежда много привлекателна, отбелязва изданието. Лидерството на милиардера изглежда доста крехко — от 2 до 6 %, а в Индиана позициите са равни.

 

В същото време, според данни на изданието, Клинтън изпреварва Тръмп по популярност в 10 «спорни» щати, в които по време на избори се развихря основната битка.

 

В пет от тях — Колорадо, Вирджиния, Пенсилвания, Уисконсин и Ню Хемпшир — преднината е на екс-държавния секретар и е в рамките на 9-11 %.

 

Кандидат в президенты США от Республиканской партии Дональд Трамп. Архивное фото

Washington Post отбелязва, че данните не гарантират победа за Клинтън.

 

«Живеем в поляризирана държава, в която демократите почти нямат шансове да победят в някои републикански щати, а републиканците нямат шансове да спечелят в демократичните щати».

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;