В Латвия пристигнаха четири семейства търсещи убежище бежанци от Сирия — 15 човека, в това число пет деца в предучилищна възраст. Това съобщи Управлението по гражданството и миграцията на страната.

 

Всички пристигнали бяха разположени в центъра за търсещи убежище в Муциниеки, се казва в съобщението от ведомството. В съответствие с международните процедури и норми на закона за убежище сътрудниците от Държавната гранична охрана приеха от мигрантите заявления, запознаха ги с правата и задълженията им, взеха отпечатъци от пръстите и издадоха необходимите документи. В най-близко време с бежанците ще бъде проведено продължително събеседване, след което Управлението ще вземе решение за предоставянето им на статус на бежанци или алтернативен статус.

 

Латвия по-рано се съгласи да разположи до края на 2017 година 531 бежанци от страните от Близкия Изток и Африка. За целта страната ще похарчи 15 милона евро, от които осем и половин милиона ще бъдат от държавния бюджет, а останалите — от фондовете на ЕС.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ;