Силовата операция спрямо терористите от Северен Кавказ завърши в Петербург без пострадали от страна на гражданското население и правозащитниците, четиримата престъпници са ликвидирани чрез ответен огън.

 

Спецоперацията на руските силоваци започна сутринта с отцепването от спецназовците на жилищна сграда, намираща се на Ленинградски проспект в Петербург.

 

Както съобщиха очевидци, чули са се два взрива, няколко пъти се е чула стрелба. Спецназът е използвал светозвукови гранати. Според ветерана от спецчастите «Алфа» Алексей Филатов, проведената силова операция през деня е била принудителна мярка, защото терористите вече са били готови да пристъпят към активни действия.

 

Сотрудники специального отряда быстрого реагирования у одной из многоэтажек Санкт-Петербурга во время спецоперации по задержанию предполагаемых участников бандгрупп Северо-Кавказского региона. 17 августа 2016

В резултат на ответния огън са били ликвидирани четирима терористи. Според очевидци, по време на спецоперацията от сградата са изнесли ранен, вероятно един от спецчастите. Но по-късно регионалното управление на ФСБ официално заяви, че пострадали от страна на правозащитниците и гражданското население няма.

 

Отцепването около сградата, където са работили спецчастите е заснето. Гражданите, които са били принудени да чакат края на спецоперацията, са се върнали по домовете си.

 

Главното следствено управление на Русия в Петербург възбуди наказателно дело за посегателство върху живота на сътрудници на правоохранителните органи и във връзка с незаконно притежание на оръжие, боеприпаси и взривни устройства, съобщи официалният представител на СКР Владимир Маркин.

Сотрудники специального отряда быстрого реагирования у одной из многоэтажек Санкт-Петербурга во время спецоперации по задержанию предполагаемых участников бандгрупп Северо-Кавказского региона

Според руските медии, ликвидираните терористи вероятно са били свързани с лидера на бандитската група на Хизир Лихов, който бе убит на 14 август на федералното трасе «Кавказ» в Кабардино-Балкарската република.

 

 

По данни на Националния антитерористичен комитет, ликвидираните в Петербург терористи са съпричастни към редица терористични атаки. В жилището им са намерени самоделни бомби, боеприпаси и автоматично оръжие.

 

 

«Понастоящем личността на трима от тях е известна. Това са Залим Шебзухов, роден през 1986 г., Астемир Шериев, роден през 1991 г. и Вячеслав Ниров, роден през 1982 година. Тримата са били във федерално издирване и са главатари на нелегална терористична организация, действаща на територията на Кабардино-Балкарската Република», — се казва в съобщението на НАК.

 

Медиите съобщиха също, че спецоперацията в Петербург се е провела по молба на спецслужбите на Кабардино-Балкария.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;