Автор: Джеймс Пятрас

Вашингтон организира систематична, глобална, допускаща всякакви кални методи, кампания за отстраняването на Доналд Тръмп.

 

Злобен анти-тръмповски дух витае из цяла Америка. Използваните методи напомнят почти гестаповските…

 

 

Да сравним всичко това с пропагандните усилия, които доведоха до политическите преврати в Чили през 1973 г., в Бразилия — пред 1964 г. и във Венецуела през 2002 г.

 

 

Анти-тръмповските сили включват в себе си двете политически партии, съдиите от Върховния съд, банкерите от Уол Стрийт, журналисти и автори от водещи американски средства за масова информация, а също телевизионни водещи, т.нар. «говорещи глави», военни разузнавачи….

 

 

Насилствените и незаконни действия на Вашингтон за отстраняването на Тръмп са съставна част от световната кампания за свалянето на лидери и режими, които повдигат едни или други въпроси около различни аспекти от имперската политика на САЩ и ЕС.

 

Пучът срещу Тръмп

 

 

Никога в историята на САЩ президент и съдия от Върховния съд открито не са говорили за сваляне на кандидат за президент. Никога по-рано всички средства за масова информация не са водили целодневна едностранчива пропагандна война с цел дискредитиране на кандидат за президент, систематично игнорирайки и изкривявайки основните социално-икономически проблеми, които повдига той.

 

Призивите за свалянето на свободно избран кандидат не са нищо друго, а държавен преврат. Ни повече, ни по-малко.
Водещите телевизионни мрежи и водещите статии в печатните медии, следвайки примера на президента на страната и водещите лидери — и републиканци, и демократи, както в Конгреса, така и в апаратите на двете партии — настояват изборите да бъдат анулирани.

С други думи, политическият елит открито отхвърля демократичния електорален процес, правейки избор в полза на авторитетните манипулации и лъжата.

 

 

Авторитарният елит се надява на публикуваните третостепенни, съмнителни и лични, напълно субективни съждения, призвани да мобилизират привържениците на пуча.

 

Те систематично избягват обсъжданията на тези съществени икономически и политически проблеми, които Тръмп повдига — и с това привлича подкрепата на масите.

 

 

 

 

Корените на анти-тръмповския пуч

 

Тръмп повдига няколко ключови въпроси, с което хвърля ръкавицата на елитите от демократическата и републиканската партии.

 

Тръмп има масова подкрепа, победи вътре в своята партия и в социологическите проучвания, благодарение на това, че той:

 

  1. Отхвърли споразумението за свободната търговия, което доведе до това, че крупните транснационални корпорации изведоха зад граница своите работници и спряха инвестициите в добре платените индустриални работни места вътре в САЩ.

  2. Призова да се реализират широкомащабни държавни инвестиционни проекти, насочени към възстановяване на промишлените отрасли вътре в САЩ, с което хвърли ръкавицата на финансовия капитал.

  3. Обяви се срещу новата «студена война» с Русия и Китай, а също подкрепи идеята за преговори и по-плътно икономическо сътрудничество с двете държави.

  4. Отхвърли подкрепата спрямо натовското натрупване на въоръжени сили в Европа и интервенциите в Сирия, Северна Африка и Афганистан, които осъществи САЩ.

  5. Подложи на съмнение важността на импорта на работна сила — имигрантите, в резултат на което се занижават заплатите и възможностите за получаване на работа на местните граждани.

 

 

 

 

Анти-тръмповскитя елит систематично избягва дискусиите по тези проблеми. В замяна на това те изкривяват същността на политиката.

 

 

Вместо да се водят дебати за трудовите данъци и придобивки, които ще се откроят в резултат на прекратяване на санкциите срещу Русия, пучистите твърдят, че Тръмп подкрепя «терориста Путин».

 

 

Вместо да обсъждат необходимостта от пренасочване на инвестициите вътре в страната, за да се създадат работни места за американците, анти-тръмповската хунта използва клишета от рода на това, че неговата критика по глобализацията може да «подрие» икономиката на САЩ.

 

 

 

За да очернят Тръмп клинтъновско-обамовската хунта прибягва до политически скандали, които им служат като прикритие за техните собствени масови политически престъпления.

 

Отклонявайки вниманието на обществеността, Клинтън и Обама лъжливо твърдят, че уж Тръмп е «расист», апологет на «ислямофобията»…

 

Анти-тръмповската хунта издига на преден план американците от пакистански произход — родителите на войника, станал жертва на войната.

 

 

Но причината за тази смърт е точно в това, че именно Хилъри Клинтън съдейства за избухването на войната срещу мюсюлманските страни, именно тя е автор на тази военна политика, която изпрати в гроба хиляди американски войници.

 

 

Не други, а Обама и Клинтън са расисти-империалисти, бомбардирали Либия и Сомалия, в резултат на което на юг от Сахара бяха убити, ранени и обезкръвени над два милиона чернокожи африканци.

 

 

Именно Обама и Клинтън са ислямофоби, които бомбардираха, убиваха и обезкръвиха пет милиона мюсюлмани в Сирия и един милион в Йемен, Афганистан, Пакистан и Ирак.

 

 

 

Погрешният политически подход на Тръмп за ограничаване на имиграцията за мюсюлманите е реакция на тази ненавист и враждебност, които бяха породени от обамовско-клинтъновия геноцид над милиони мюсюлмани.
Лузунгът на Тръмп «Америка над всичко» е проява на отхвърляне на имперските войни, водени зад океана — седем войни, дело на Обама и Клинтън.
Това е милитаристична политика, която доведе до раздуване на бюджетния дефицит и занижаването на жизненото равнище в САЩ.
Критиката на Тръмп за бягството на капитала и работните места създаде заплаха за многомилиардните печалби на Уол Стрийт. В това е главната причина за действията на двупартийната хунта за отстраняването на Тръмп. Това е главната причина за това, че Тръмп е подкрепен от работническата класа.

 

Отказвайки да следва двупартийната уол-стрийтовски дневен ред за воденето на агресивни войни, Тръмп очерни дневния ред, несъвместим с настоящата структура на капитализма. С други думи, авторитарният елит на САЩ не търпи демократичните правила на играта.

 

 

Стремежът на Вашингтон да придобие единовластие се разпространява по аналогичен начин в целия свят. Капиталистическите правителства, които се решават да провеждат независима външна политика, се превръщат в цели за заговори и държавни преврати.

 

 

Хунтата на Обама и Клинтън обезумява

 

Започнатият от Вашингтон заговор срещу Тръмп се развива в руслото на същите политически постановки, издигнати срещу лидерите на Русия, Турция, Китай, Венецуела, Бразилия и Сирия.

 

 

Лидерът на Русия Путин е демонизиран от пропагандните медии на САЩ ежечасно в продължение вече на цяло десетилетие. САЩ подкрепиха олигарсите и въведоха икономически санкции, финансираха държавния преврат в Украйна, разположиха ядрени ракети на границите на Русия и стартираха надпреварата във въоръжаването, за да подкопаят икономическата политика на Путин и да провокират държавен заговор в Русия.

 

 

 

По аналогичен начин Обама и Клинтън подкрепиха метежите в Латинска Америка. Държавни преврати бяха организирани в Хондурас, Парагвай, в Бразилия, за да се свалят от власт независимите президенти и да се поставят на власт режимите на американските сателити с неолиберална ориентация.

 

Вашингтон прилага активни усилия за свалянето на националното правителство на президента Мадуро във Венецуела.

 

Вашингтон полага неимоверни усилия за свалянето на правителството на председателя на КНР Си Цзинпин, използвайки разнообразни методи — натрупване на въоръжени сили под формата на военно-въздушни и военно-морски армади в Южно-Китайско море, а също във военните бази в Япония, Австралия и на Филипините.

 

 

Развихряне на сепаратизма в Хонконг, в Тайван и сред уйгурите. Споразумение за свободна търговия, което включва САЩ, Латинска Америка и Азия, не без участието на Китай.

 

Заключение

 

Вашингтонската стратегия е незаконна.

 

Тя се основава на насилствени метежи, имащи за цел запазването на халюцинациите за американска империя, простираща се над цялото земно кълбо.

 

 

Иструментите на тази стратегия са държавните преврати, които се организират срещу Тръмп в САЩ, Путин в Русия, Мадуро във Венецуела, Си Цзинпин в Китай….

 

 

Налице  е конфликт между империализма на САЩ-ЕС, подкрепен от местните клиенти, от една страна, и режимите, породени от вътрешни обстоятелства и коренящи се в националните съюзи.

 

 

Битката продължава. Тя устойчиво и непрекъснато съдържа заплаха, подронва политическата и социална база на САЩ и Европейския съюз.

 

Висш приоритет на Империята САЩ е подронването и унищожаването на Тръмп с всякакви достъпни средства.

 

 

Тръмп вече повдигна въпроса за «фалшифициране на изборите».

 

Но всяко нападение от страната на принадлежащите към елита средства за масова информация само засилва неговата подкрепа от масите и поляризира електората.

 

Защо Тръмп избира Русия

 

 

По силата на това, че изборите се приближават, изниква въпросът: ще се ограничи ли елитът само със словесна истерия или от вербалното убийство ще пристъпи към действия от друг вид?

 

 

Глобалната стратегия на Обама по провеждането на държавни преврати даде смешни резултати: победа в Бразилия и поражение в Турция, вземане на властта в Украйна и поражение в Русия, придобиване на съюзници в пропагандата в Хонконг и Тайван и твърдо икономико-стратегическо поражение като цяло в региона, където Китай успешно прокарва своята търговска политика.

 

 

По силата на това, че изборите се приближават, а в надпреварата за имперското си наследство Обама ще претърпи неуспех, можем да очакваме, че елитът ще прибегне до още по-мащабни акции за дезинформация, а по-вероятно и до «терористични» убийства, планирани от елита.

 

 

Авторът е професор по социология от Университета в Бингхемптън (Ню Йорк). Автор на 62 книги, издадени на 29 езици, над 600 статии, публикувани в специализирани научни списания, над 2000 статии, публикувани от водещи световни обществено-политически издания.

Превод: Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;