ФБР ще предаде на Конгреса съдържанието на конфиденциалните показания на Хилъри Клинтън по повод електронната кореспонденция по време на управлението й като държавен секретар на САЩ. Това ще позволи законодателите да разберат, лъгала ли е тя, намирайки се под клетва, или не. Това съобщи CNN.

 

Според източниците на телевизията, разговорът на ФБР с Клинтън, която е отговаряла на въпросите не под клетва, е продължил над три и половина часа. Пълна стенограма на въпросите и отговорите няма, но има записки. Редица републиканци в Конгреса помолиха ФБР да предостави тези записки. Директорът на ФБР Джеймс Коми обеща да удовлетвори молбата това лято.

 

През юли председателите на двата комитета към Палатата на представителите изискаха от прокуратурата да се проведе разследване на Хилъри Клинтън.

 

«Пишем, за да изискаме провеждането на разследване, което да установи носи ли бившият държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън отговорност за лъжесвидетелстване по време на своите изявления под клетва в комитетите на Конгреса», отбелязаха законодателите.

 

Според тях, «уликите, събрани от ФБР, както изглежда, пряко противоречат на някои аспекти от нейните показания, дадени под клетва».

 

«В светлината на тези противоречия Министерството на правосъдието на САЩ следва да проведе допълнително разследване и да определи, трябва ли да се привлече Клинтън към отговорност за нарушаване на законодателството, забраняващо даването на лъжливи показания пред Конгреса», — убедени са законодателите.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;